Mon11302020

Last updateTue, 07 Aug 2018 5pm


Zdravlje iz prirodnih sokova

prirodni sokovi od voca i povrca

Osoba koja nije upoznata s principom konzumiranja svježih, sirovih sokova od voća i povrća zasigurno će se prirodno zapitati: "Zbog čega jednostavno ne jesti cijelo voće i povrće umjesto cijeđenja soka i odstranjivanja vlakana"?

Odgovor na ovo pitanje je u principu vrlo jednostavan: "Krutoj hrani je potrebno puno vremena za probavu prije nego li se svi hranjivi sastojci upiju u stanice i tkiva našeg tijela. Vlakna takve hrane gotovo da nemaju nikakvu hranjivu vrijednost već djeluju kao metlica za čišćenje crijeva tijekom njihova rada, te je upravo iz tog razloga potrebno jesti sirovu hranu kao dodatak prirodnim, svježim sokovima."

Odstranjivanjem vlakana pri cijeđenja sokova, hranjive se tvari vrlo brzo probavljaju te upijaju u stanice i tkiva; ponekad za svega nekoliko minuta i uz minimumom napora naših probavnih organa. Cjelovito voće i povrće sastavljeno je od poprilične količine vlakana. U međuprostorima tih vlakana smješteni su atomi i molekule koje su bazni hranjivi elementi potrebni zdravlju našeg organizma. Upravo ti atomi i molekule te njihovi odgovarajući enzimi koji se nalaze u svježim sirovim sokovima, potpomažu bržu i efikasniju prehranu stanica, tkiva, žlijezda, organa i svakog djela našeg tijela.

Kao što smo već spomenuli, vlakana koja se nalaze u voću i povrću, konzumirajući sirovu, nekuhanu i neprerađenu hranu, djeluju kao čistač crijeva. No prilikom termičke obrade takve hrane - jaka toplina u njoj uništava život. Vlakna zbog topline gube svoj magnetizam te bivaju beživotna i mrtva, pro1azeći kroz naša crijeva poput štapića s vatom, uglavnom NE odstranjujući nakupljenu sluz na stjenkama. Nakon nekog vremena ta se sluz nakuplja, truli i uzrokuje toksemiju odnosno zagađenost. Tada debelo crijevo postaje lijeno, poremećeno i kao rezultat toga nastaju drugi poremećaji poput: konstipacija, kolitis, divertikuloza i sl.

Prirodni, svježi sokovi ekstrahirani iz svježeg sirovog povrća i voća mogu opskrbiti sve stanice i tkiva tijela s elementima i hranjivim enzimima što znači s enzimima koji se nalaze u našoj hrani. Svaki atom i molekula od koje je sastavljeno naše tijelo obiluje enzimima; stanice i tkiva našeg tijela imaju svoje vlastite odgovarajuće enzime koji sudjeluju i potpomažu u radu probave i upijaju hrane. U našim ustima, stomaku, crijevima i cijelom sustavu nalaze se bezbrojni enzimi, a njih više od dvanaest je uključeno u probavljanje i asimilaciju naše hrane u vezi s djelovanjem i suradnjom onih enzima koji se nalaze u atomima i molekulama
same hrane.

Svježi sokovi od voća i povrća koriste za pročišćavanje organizma, ali to voće mora biti zrelo i prirodno. Jedna jabuka na dan će nas sačuvati od liječnika, ali ako uz to jedemo i drugu sirovu hranu. No bitno je upamtiti kako se voće osim 3 ili 4 izuzetka nikada ne smije jesti u istom obroku koji sadrži šećer i škrob. Dovoljno raznovrsnog voća naše će tijelo opskrbiti sa svim potrebnim šećerima i ugljikohidratima. Sokovi od povrća izgrađuju i regeneriraju tijelo. Oni u sebi sadrže sve aminokiseline, mineralne soli, enzime i vitamine potrebne ljudskom organizmu pod uvjetom da se koriste u svježem, sirovom stanju bez ikakvih dodataka i da se ispravno i potpuno iscijede iz povrća.

U svakom slučaju svježi sirovi sokovi od povrća jesu najpotrebniji dodatak prehrani, čak i onda kada ne slijedimo neku posebnu dijetu i kada jedemo bilo što i sve što volimo, kada se jede svakakva hrana, kada se neredovito ili previše jede... tada su takvi sokovi uistinu od velike vitalne važnosti jer će oni opskrbljivati tijelo živim elementima i vitaminima koji nedostaju kuhanoj i prerađenoj hrani.

Za pripremu svježeg soka od voća i povrća postoje dvije vrste sokovnika:

Centrifugalni sokovnik koji se bazira na brzo rotirajućoj okrugloj ploči s noževima za ribanje, brzom rotacijom, uz pomoću centrifugalne sile oni odvaja sok od kaše. Ovako dobiveni sok ne smije dugo stajati jer počinje oksidacija zbog brzine vrtnje te ga je potrebno odmah konzumirati.

Sokovnik za hladno prešanje se bazira se na principu ribanja i prešanja dvostrukih zupčanika, s jako sporom brzinom okretanja (oko 80-110 okretaja u minuti). Kvaliteta iscijeđenog soka je uistinu neusporedivo bolja, a i količina je znatno veća. Ova vrsta sokovnika je dosta skuplja, ali dugoročno gledano oni su najjeftiniji, ako se uzme u obzir količina iscijeđenog soka, kvaliteta soka, njegov učinak na zdravlje te dugovječnost sokovnika zbog visoke kvalitete koju posjeduje.

I za kraj da zaključimo: od ključne je važnosti za zdravlje našeg organizma svakodnevno piti svježe, prirodne sokove, i to na način da što temeljitije odvojimo sok od vlakana, kako bi sok u tijelu bolje djelovao. Upamtite, bez obzira koji ćete sokovnik ili način cijeđenja soka koristiti; svježi sok, dobiven kako god, u svakom je slučaju bolji od nikakvog soka.

Zdrava Prehrana

Kulinarski savjeti

savjeti zdravlje

Frizure

Brzi i korisni savjeti

Recepti

Moda

Moda
Modni trendovi

Ljepota

Prirodna kozmetika
Prirodna kozmetika

Dijeta

dijeta
Dijetalni recepti

Seks & Odnosi

sex i odnosi
Savijeti i iskustva

Recepti

recepti
Moja online kuharica