Mon11302020

Last updateTue, 07 Aug 2018 5pm


Recept za rižino mlijeko

recept za domace rizino mlijeko

Rižino mlijeko je mlijeko ili napitak proizveden od riže. Baš poput sojinog i bademovog mlijeka, i ovo mlijeko nije životinjskog podrijetla, tako da ga mogu piti osobe koje imaju intoleranciju na laktozu. Rižino mlijeko spada u hranljive, lako probavljive namirnice.

Rižino mlijeko je odlična zamjena za obično kravlje mlijeko u danima posta. Nije masno pa se može koristiti i u pripremi raznih jela i poslastica umjesto običnog mlijeka. Osobama koje ne piju kravlje mlijeko zbog alergija ovo je izvrsna alternativa, bilo da ga pripremate sami ili kupite kao gotov proizvod.

Rižino mlijeko se pravi od kuhane riže (obične ili integralne) te se može po želji dodatno zasladiti. Rižino mlijeko samo po sebi ima već neki svoj blago slatkasti okus koji nastaje uslijed prirodnih enzimskih procesa kada se ugljikohidrati, kojima je riža iznimno bogata, pretvaraju u šećer. Ako ga usporedimo s kravljim mlijekom, rižino mlijeko ima veći udio ugljikohidrata, ali s druge strane ne sadrži dovoljno kalcija i bjelančevina, te je u potpunosti bez laktoze i kolesterola.

Rižino mlijeko u odnosu na kravlje nekima može djelovati razrijeđeno, dok je drugima vrlo ukusno, što naravno ovisi i o udjelu vode u mlijeku. Bilo kako bilo, mnogi ga prave kod kuće po vlastitom ukusu, što uz isplativost ima prednost i u tome što u domaćem rižinom mlijeku nema aditiva koje proizvođači uglavnom stavljaju u ono komercijalno (kalcij, vitamin A,D…).

Recept za rižino mlijeko

Priprema: U lonac stavite 1 l vode, 125 g riže, 1 štapić vanilije (kao zamjenu možete koristiti i 2.5 ml ekstrakta vanilije) ili cimeta. Kuhajte sve na srednjoj temperaturi dok riža ne bude vrlo mekana. Ostavite da se ohladi, potom izvadite štapić vanilije. Stavite potom sve u blender. Dobro izmiksajte potom pustite da odstoji cca. 45 minuta te procijedite uz pomoć višeslojne gaze. Dobiveno rižino mlijeko čuvajte u hladnjaku.

Sastojci:

  • 1 l vode
  • 125 g riže (po želji bijele ili integralne)
  • 1 štapić vanilije ili cimeta (po želji može i bez)

Zdrava Prehrana

Kulinarski savjeti

savjeti zdravlje

Frizure

Brzi i korisni savjeti

Recepti

Moda

Moda
Modni trendovi

Ljepota

Prirodna kozmetika
Prirodna kozmetika

Dijeta

dijeta
Dijetalni recepti

Seks & Odnosi

sex i odnosi
Savijeti i iskustva

Recepti

recepti
Moja online kuharica