Wed12022020

Last updateTue, 07 Aug 2018 5pm


Zdravlje iz Chia sjemenki

chia sjemenke

Chia sjemenke su s razlogom svrstane među super hranu o kojoj u posljednje vrijeme svi pričaju. Ove se ljekovite sjemenke mnogu slobodno definirati i kao “čarobne” sjemenke, namirnica koja čini mala čuda unutar našeg organizma. No, u čemu je tajna Chia sjemenki, pročitajte u nastavku.

Vrlo je vjerojatno kako većina nikada nije čula za ove sjemenke, premda one postoje već nekoliko tisuća godina. Stari Asteci prvi spominju Chia sjemenke kao osnovnu hranu koju su upotrebljavali u sklopu svojih religijskih obreda, ali i medicinske svrhe.

Chia je biljka iznimno bogata Omega 3 masnim kiselinama, proteinima i vlaknima, te također sadrži značajan broj vitamina, minerala i antioksidansa. Chia sjemenke su odlične za regeneraciju kože, ali i sagorijevanje masti, jačaju organizam i pozitivno utječu na probavni trakt. Nutricionisti se slažu u tome kako su Chia sjemenke jedne od najboljih sjemenki koje možete konzumirate ako se osjećate oslabljeno, bez energije jer pozitivno utječu na rad mišića, te oslobađaju energiju u vašem tijelu pa ga, upravo iz tog razloga, često koriste sportaši u svojoj redovnoj prehrani. Ove sjemenke u sebi sadržavaju i 37 % prehrambenih vlakana koji potiču rad crijeva. Prilagođena prehrana bazirana na konzumaciji Chia sjemenki također se pokazala sjajnom prevencijom od raka debelog crijeva.

S obzirom na to kako Chia sjemenke u sebi sadržavaju i Omega 6 masne kiseline, antioksidanse (samo 1 g Chia sjemenki ima čak četiri puta više antioksidansa od svježih borovnica) i proteine koji su i te kako važni za zdravlje kože. Znanstvena istraživanja su dokazala kako redovno konzumiranje Chia sjemenki također pozitivno utiče na zdravlje kose i noktiju s obzirom na činjenicu da je Chia veliki izvor proteina (20%) koje naše tijelo mora konstantno imati kako bi li odražavalo i štitilo korijen dlake, odnosno noktiju koji su i sačinjeni od proteina keratina.

Redovita konzumacija Chia sjemenki također utiče na smanjenje apetita, ubrzava rad metabolizma, i aktivira glikogen koji je i iznimno važan za sagorijevanje masti.

Doziranje i konzumacija Chia sjemenki

Preporučuje se 1 žlica Chia sjemenki na dan, ne više od toga, s obzirom na činjenicu kako Chia u sebi sadržava dosta vlakana koji mogu preopteretiti osjetljiv želudac.

Chia sjemenke iznimno su blagog i ugodnog okusa, a najjednostavniji način konzumacije je da sjemenke stavite u blender kod pripreme voćnog shakea, ili da ih dodate nekoj laganoj salati, jogurtu… a možete ih jesti i same. Najbolje ih je 10-15 minuta potopiti u vodi, da narastu do veličine koja bude čak 10 puta veća od njihove uobičajene veličine tako da će, nakon konzumacij, vaš želudac osloboditi hormone koji će vas "obavijestiti" o tome da ste siti, a osjećaj sitosti potrajat će dulje vrijeme.

Zdrava Prehrana

Kulinarski savjeti

savjeti zdravlje

Frizure

Brzi i korisni savjeti

Recepti

Moda

Moda
Modni trendovi

Ljepota

Prirodna kozmetika
Prirodna kozmetika

Dijeta

dijeta
Dijetalni recepti

Seks & Odnosi

sex i odnosi
Savijeti i iskustva

Recepti

recepti
Moja online kuharica