Wed06192019

Last updateTue, 07 Aug 2018 5pm


Prva pomoć kod sunčanice

suncanica

Sunčanica je jako ozbiljno stanje koje nastaje kod pregrijavanja tijela i dužeg izlaganja nezaštićene glave i potiljka jakom sunčevom zračenju. Sunčanicu zaista treba shvatiti ozbiljno jer u pojedinim slučajevima može nastupiti i koma. Ona nastaje kao direktna posljedica djelovanja topline na mozak i krvne žile u mozgu koje postaju propusne za tekućinu i uzrokuju naticanje moždanog tkiva i krvarenja unutar njega.

Simptomi sunčanice najčešće su mučnina, suha koža uz povišenu temperaturu, jaka glavobolja, vrtoglavica, dezorijentacija, nemir, zbunjenost i crvenilo lica. Ukoliko se osoba ne skloni sa sunca, ubrzo će osjetiti zujanje u ušima, probleme s vidom i malaksalost, a u teškim slučajevima nastupit će omamljenost, širenje zjenica i gubitak svijesti uz ubrzani puls i plitko, ubrzano disanje.

Ukoliko osoba osjeti neke simptome i sumnja da ima sunčanicu treba je odmah maknuti sa sunca u hladovinu, staviti je u polu-ležeći i lagano polijevati vodom koja treba biti sobne temperature ili stavljati hladne obloge na potiljak. Također lagano davati malo rashlađenu vodu da se nadoknadi gubitak tekućine.

Ako povišena temperatura i dezorijentiranost potraje duže od sat vremena preporučuje se odlazak liječniku. Također u slučaju nesvjestice osobu treba odmah poleći na bok i potražiti pomoć liječnika. Tjelesnu temperaturu treba stalno kontrolirati, a s hlađenjem se može prestati tek kada se tjelesna temperatura snizi ispod 38 °C.

Nakon sunčanice može se javiti dugotrajna glavobolja, osjetljivost na zvukove i jaku svjetlost, šum u ušima i povećanu razdražljivost. Preporučuje se i do nekoliko dana nakon sunčanice boraviti u hladnoj i zamračenoj prostoriji dok se organizam u potpunosti ne oporavi.
Osobama koje su izložene jakom suncu i nemaju mogućnost se skloniti u hlad preporučuje se nošenje svjetlije i slojevite odjeće te šešir sa širokim obodom.  Obavezno sa sobom nositi dovoljne količine tekućine, obične vode, te izbjegavati diuretike poput kave i alkohola.

Zdrava Prehrana

Kulinarski savjeti

savjeti zdravlje

Frizure

Brzi i korisni savjeti

Recepti

Moda

Moda
Modni trendovi

Ljepota

Prirodna kozmetika
Prirodna kozmetika

Dijeta

dijeta
Dijetalni recepti

Seks & Odnosi

sex i odnosi
Savijeti i iskustva

Recepti

recepti
Moja online kuharica