Wed09302020

Last updateTue, 07 Aug 2018 5pm


Klorofil u službi zdravlja

klorofil u sluzbi zdravlja

Klorofil je pigment koji biljkama daje zelenu boju te sudjeluje u procesu fotosinteze, tijekom kojeg biljka pretvara sunčevu svjetlost u energiju, ugljikov dioksid i vodu stvarajući pritom kisik i glukozu koji su biljci neophodni za život.

Klorofil ima sličnu molekularnu strukturu kao i hemoglobin iz krvi; supstanca koja krv čini crvenom i koja je odgovorna za prijenos kisika po našem tijelu, s jednom malom razlikom. U hemoglobinu centralni atom je željezo, dok u klorofilu je to magnezij. Kada unosimo klorofil, on obavlja posao hemoglobina. Molekule klorofila pomažu u ponovnoj izgradnji i obnavljanju crvenih krvnih stanica i vrlo brzo povećavaju našu energiju i zdravlje. Prirodni klorofil ima moć da regenerira naše tijelo na molekularnom i staničnom nivou.

Dakle, klorofil poboljšava efikasnost prijenosa kisika do svih stanica našeg organizma, zbog čega će osoba koja konzumira napitak bogat klorofilom imati više energije i poboljšati opće stanje.

Klorofil je snažan antioksidans koji štiti od malignih bolesti jer smanjuje sposobnost vezanja kancerogenih tvari za DNA u jetri i drugim organima. Klrofil sadrži aktivnu tvar klorofilin, koja se smatra najjačim prirodnim sredstvom za zaštitu stanica od mutacija. Nadalje, klorofil ima antiseptičko i antiinflamacijsko - anti upalno djelovanje, regulira probavu i bogat je izvor magnezija, vitamina K, vitamina C, folne kiseline, željeza, kalcija i proteina, alkalizira organizam i sprečava razvoj bakterija, gljivica, virusa i parazita. Uz sve to, klorofil potpomaže u izgradnji zdravog probavnog trakta, a smatra se i da je odličan u eliminaciji lošeg zadaha.

Klorofil u obilju možemo pronaći u zelenom, lisnatom povrću, zbog čega bi takve namirnice u što većoj mjeri trebalo uključiti u svakodnevnu prehranu. Najučinkovitije bi bilo konzumirati ih svježe u vidu hladno prešanih sokova.

U posljednje vrijeme možemo pronaći razne članke koji pišu kako se klorofil u organizam može unijeti i putem koncentriranih kapi klorofila; odnosno tekući klorofil koje se može kupiti u svim bolje opremljenim ljekarnama no prije konzumacije navedenih kapi ipak preporučamo da se prethodno savjetujete sa svojim liječnikom.

No mi se uvijek držimo onog pravila: prirodno je najbolje, te svakako preporučamo da klorofil u organizam unosite putem svježeg povrća; u salatama ili svježe cijeđenim sokovima.

Dakle, da rezimiramo: unosite što više klorofila u vaš organizam jer će on učiniti čuda za vaše zdravlje i dat će vam puno više energije. Sirovo zeleno povrće i hladno prešani, svježi sokovi odličan su prirodni izvor klorofila, a ako pak niste u mogućnosti da ih konzumirate, onda možete razmisliti o uzimanju gotovog klorofila.

U zdravlje!

Zdrava Prehrana

Kulinarski savjeti

savjeti zdravlje

Frizure

Brzi i korisni savjeti

Recepti

Moda

Moda
Modni trendovi

Ljepota

Prirodna kozmetika
Prirodna kozmetika

Dijeta

dijeta
Dijetalni recepti

Seks & Odnosi

sex i odnosi
Savijeti i iskustva

Recepti

recepti
Moja online kuharica