Thu10292020

Last updateTue, 07 Aug 2018 5pm


Zdravlje i snaga iz prirodnih sokova

zdravlje i snaga iz prirodnih sokova

Ručno cijediti, miješati ili prešati sok bilo bi zaista teško i danas možemo biti zahvalni tehnologiji da nam je omogućila uređaje koji nam olakšavaju život.

Imamo dvije vrste soka i za to potrebnih sokovnika:

  • Kašasti sok pri čemu snažni blender razbijaju celulozu do kremastog stanja omogućujući istinski užitak u ovim napitcima. Sva vlakna, cijeli sadržaj voća i povrće ostaju u soku. Kod zelenih kašastih sokova, koji su danas u svijetu jako popularni udio voća i povrća iznosi oko pola–pola. Priprema je jako lagana, ne zahtijeva puno vremena i ove sokove vole dijeca svih uzrasta. Mnogi će govoriti da nije dobro miješati voće i povrće, da to je djelimično istina, ali samo za one koji su jako daleko otišli. Slabiji mikseri, kojih danas ima jako puno na tržištu, nažalost nisu u stanju razbiti celulozu zelenih biljaka do kremastog stanja, pa je i samim time okus znatno drugačiji. Sa snažnim blenderima imamo velike mogućnosri u pripremi ne samo ovih sokova nego i kompletnog načina svježe prehrane.
  • Svježe cijeđeni sokovi od voća i povrća oslobođeni su celuloze, svi potrebni sastojci ostaju u soku, lagana je probava, i imaju puno veću važnost u liječenju i brzoj detoksikaciji organizma. Ovdje veliku ulogu u liječenju igraju zeleni izdanci kao npr. celer, peršin, matovilac, špinat, razne salate, samoniklo bilje, potočarka,rikola, izdanci mlade pšenice i zato nam je potreban sokovnik sa dvostrikim rotirajućim zupčanicima na principu preše. Centrifugalni sokovnici nisu u stanju cijediti sok iz zelenog dijela bilja. Klorofil je tajna mladosti i hladno prešani sokovi su zaista blagoslov za naše zdravlje.

Imamo dvije vrste sokovnika:

  • Centifugalni sokovnik se baziraju na brzo rotirajućoj okrugloj ploči sa noževima za ribanje. Okreću se jako brzo i pomoću centifugalne sile odvajaju sok od kaše. Sok ne smije dugo stajati jer počinje oksidacija zbog brzine vrtnje i treba ga odmah popiti. Oni su općenito dobri i korisni, bez obzira na neke nedostatke te metode, imamo veliki izbor i nisu skupi i dostupni su svima.
  • Sokovnik za hladno prešanje bazira se na principu ribanja i prešanja, dvostrukih zupčanika i brzina okretanja kod ovih sokovnika je jako spora, oko 80-110 okretaja u minuti, kvaliteta je zaista neuporedivo bolja i količina iscjeđenog soka je znatno veća. Na žalost to ima i svoju cijenu. Ova vrsta sokovnika je dosta skuplja, ali dugoročno gledano oni su najjeftiniji ako se uzme u obzir količina iscjeđenog soka, kvaliteta soka, učinak na zdravlje i dugovječnost sokovnika sa obzirom na visoku kvalitetu koju posjeduju. Svi mi koji ga posjedujemo, naravno ne odmah, nego tijekom vremena smo postali svijesni da je to nešto najeftinije i najkorisnije što smo ikada kupili.

U svakom slučaju svježi sok dobiven pomoću bilo kojeg sokovnika, bolji je od nikakvog soka. Ne dozvolite sebi da dođete u bolesno stanje, jer zaista, teško je onda sve mijenjati u životu. Najveća snaga leži u nama samima, ali moramo početi misliti, jer naše misli su i početak djelovanja. Zato počnite sa malim promjenama, ali počnite, ne čekajte, mi sami krojimo sudbinu svoju ali i sreću življenja.

Izvor: biodar.hr

Zdrava Prehrana

Kulinarski savjeti

savjeti zdravlje

Frizure

Brzi i korisni savjeti

Recepti

Moda

Moda
Modni trendovi

Ljepota

Prirodna kozmetika
Prirodna kozmetika

Dijeta

dijeta
Dijetalni recepti

Seks & Odnosi

sex i odnosi
Savijeti i iskustva

Recepti

recepti
Moja online kuharica