Sun08092020

Last updateTue, 07 Aug 2018 5pm


Top 5 - svakako uključite u Vašu prehranu

5najboljih namirnica koje trebate ukljuiti

1. Riba – ona pruža kvalitetne bjelančevine, sadrži malo kolesterola i zasićenih masti. Plava riba i riba iz hladnih mora (losos, tuna, skuša) pune su zdravih omega 3 masnih kiselina. Istraživanja pokazuju da redovito konzumiranje ribe može smanjiti rizik od infarkta, te se pokazalo da postoji veza između konzumiranja ribe bogate omega 3 masnim kiselinama i depresije. Istraživanja koja su objavljena u zdravstvenom časopisu Lancet, pokazala su da masne tvari koje su u ribi pomažu mozgu bolju iskoristivost serotonina, hormona koji pozitivno utječe na naše raspoloženje. Riba je dobra i za prevenciju kardiovaskularnih bolesti i poboljšanje koncentracije, a istovremeno predstavlja

bogat izvor mineralnih soli. Morska je riba bogata jodom, kalijem, natrijem i bakrom, a slatkovodna sadrži nešto manje natrija i joda. Nastojite jesti 2 puta tjedno svježu ribu.

2. Grah- je najbogatiji izvor bjelančevina biljnog porijekla. Sadrži malo masti i kalorija te je dobar izvor željeza i bogat je topljivim vlaknima koja pomažu smanjiti kolesterol. Vlakna koja imamo u grahu sprečavaju nagli porast šećera u krvi nakon obroka te se posebno preporučuje dijabetičarima i svima koji žele smanjiti unos kalorija. Dokazano je da grah za 82% smanjuje rizik od srčanih bolesti. Iznimno je bogat bakrom, željezom, fosforom i manganom, a dobar je izvor vitamina B skupine.

3. Voće – bez obzira koju vrstu voća konzumirate, vrlo je zdravo, pogotovo ako ga jedete cijelo, a ne prerađeno u sok. Neke su vrste, kao što su borovnice, kivi i jagode posebno bogati vlaknima i antioksidantima. Istraživanja koja su provedena u Japanu na uzorku od 276 žena u pokazala su da one koje su konzumirale više vlaknaste hrane imale su najmanje bolne menstruacije.

4. Zobena kaša- ona se u mnogim istraživanjima pokazala kao zdrava namirnica i osobe koje su redovito konzumirale zobenu kašu imaju stabilnu tjelesnu težinu i normalnu razinu kolesterola. Zob je puna vlakana, bjelančevina, magnezija i selena, pa slobodno zobenu kašu možemo nazvati lijekom koji osim što smanjuje kolesterol, regulira razinu šećera u krvi, smanjuje rizik od raka i jača imunološki sustav. Zob je također veoma dobra za trudnice jer smanjuje rizik od mogućih oboljenja djeteta. Jedna mala porcija zobene kaše je dovoljna za dnevne potrebe ugljikohidrata, vitamina B, vlakana i minerala.

5. Batata- ova vrsta slatkog krumpira se smatra jednom od najhranjivijih vrsta povrća.  Jako je bogata beta-karotenom koji proizvodi antioksidantni vitamin A. Zatim je dobar izvor bjelančevina, vitamina C i B6, bakra, mangana i vlakana. Batata uravnotežuje šećer u krvi, poboljšava antioksidativnu zaštitu, poboljšava zdravlje pluća. Batata je također izvor mnogih drugih ljekovitih nutrijenata kao što su željezo, koje proizvodi energiju; vitamin B6 i kalij, koji čuvaju srce te prehrambena vlakna, koja poboljšavaju zdravlje probavnoga sustava.

Zdrava Prehrana

Kulinarski savjeti

savjeti zdravlje

Frizure

Brzi i korisni savjeti

Recepti

Moda

Moda
Modni trendovi

Ljepota

Prirodna kozmetika
Prirodna kozmetika

Dijeta

dijeta
Dijetalni recepti

Seks & Odnosi

sex i odnosi
Savijeti i iskustva

Recepti

recepti
Moja online kuharica