Thu11212019

Last updateTue, 07 Aug 2018 5pm


I zimi se vježba na otvorenom!

Imajmo na umu da je ljudsko tijelo stvoreno za kretanje!
Kada dođe hladnije vrijeme ulijenimo se i neda nam se izlaziti iz kuće. Nije ništa čudno jer nije ugodno kada nam se uši i nos smrzavaju. Nekako nam je ljeto draže!

Ipak, nakon što smo cijeli dan proveli zatvoreni u uredu i sjedili nepomično osam sati, bilo bi dobro izaći iz kuće i udahnuti malo svježeg zraka te pokrenuti cijelo tijelo. Ne zaboravimo da je ljudsko tijelo stvoreno za kretanje!

Također, bliže nam se bladani i konzumirati ćemo veće količine hrane nego obično i bilo bi dobro kada bismo kretanjem uspjali potrošiti sve prekomjerno unesene kalorije. Vježbanje na otvorenom u tom slučaju i nije tako loša opcija. Nema razloga da nam hladnoća bude prepreka za sat vremena aktivno provedenog vremana! Skijanje je iznimno popularan zimski sport kojim se ljudi bave i po nekoliko sati dnevno u komadu i nitko se ne žali, a temperature na skijalištu često su ispod nule. Naravno, dobra sportska oprema je nužna da se zaštitimo od hladnoće.

Aerobna aktivnost na otvorenom
Svi oni koji nemaju priliku zimi skijati, mogu odabrati neku od aktivnosti na otvorenom koje mi predlažemo. Nakon dugotrajnog sjedenja na poslu, aerobne aktivnosti pravi su melem za očuvanje našeg zdravlja. Aerobnim aktivnostima smatraju se sve aktivnosti kontinuiranog trajanja (20 minuta i više), a intenzitet im nije visok. Aerobne aktivnosti djeluju na funkcionalniji rad krvožilnog i dišnog sustava. Poboljšava se cirkulacija cijelog tijela.

Kako kod žena, tako i kod muškaraca! Nadalje, tokom aerobnog treningom tijelo kao glavni izvor energije koristi masti iz potkožnog masnog tkiva. Dakle, aerobnim treningom utjećemo na promjenu sastava tijela u vidu smanjenja količine potkožnog masnog tkiva. Ovaj efekt takvog treninga svima nam je primamljiv! Lijep je osjećaj kada i nakon blagdanskog uživanja u jelu i piću možemo bez poteškoća zakopčati traperice! Nije li?

Hladnoća je izazov, a ne izgovor!
Oni koji redovito vježbaju preko cijele godine i u dobroj su formi najmanje će se žaliti na hladnoću, a i preko zime mogu redovito trčati. Ni snijeg nije prepreka, a kao pravi sportaši shvatiti će to samo kao dodatan izazov, a ne kao izgovor za ostati pred tv-om.

Planinarenje nije šala!
Planinarenje, baš kao i trčanje, spada u intenzivnije zimske ativnosti i ako niste u dobroj formi ne bismo preporučili posjećivanje obližnjih brda tokom zimskih mjeseci. Tlo je mokro, a često i zaleđeno pa nedostatak tjelesne pripremljenosti i mala neopreznost lako mogu uzrokovati neku od ozljeda lokomotornog sustava. No, posjedujete li imalo sportskog duha i cijelo vrijeme ste u treningu, planinarenje po snijegu i ledu prava je aktivnost za vas.

Dugačke šetnje preporučamo svima
Dugačke šetnje odlične su za osobe koje ne vježbaju redovito tokom godine i u lošijoj su formi. Nakon šetnje od tridestak minuta nadisati ćete se svježeg zraka i definitivno ćete popraviti cirkulaciju cijelog tijela.
Svaka od navedenih aktvnosti aktivirati će krvožilni i dišni sustav i brzo će vas dovesti do boljeg općeg stanja organizma. Na vama je samo da odaberete koja aktivnost odgovara vašim sposobnostima. Nadalje, vježbanjem na otvorenom ojačati ćete imunitet, a to je svima potrebno u zimskim danima kada se bolesti bez milosti lijepe na nas.

Kvalitetna sportska oprema nije luksuz
Već smo naglasili da je za vježbanje po hladnoći nužna kvalitetna sportska oprema koja je predviđena za takve uvjete treninga. Nepropusne cipele ili tenisice sa kvalitetnim gumenim đonom obavezna su oprema za trening u zimskim uvjetima. Na dobroj obući ne treba šedjeti! Vrlo brzo nam se amortizira svaka kuna kroz manje bolova u zglobovima i kralježnici.
Više slojeva odjeće uvijek se preporuča u zimskim danima pa tako i na treningu. Ne treba pretjerivati sa debelim pernatim jaknama!

Za vrijeme kretanja tijelo je dobro zagrijano, a u debeloj jakni nepotrebno ćemo se oznojiti. Tanka kapa dobra je da zaštitimo uši od hladnog zraka. Koliko god tijelo bilo zagrijano, uši su uvijek na udaru hladnoće. Ne zaboravite rukavice koje su obavezan dio zimske sportske opreme. Osim što griju ruke, dobra su zaštita i u slučaju pada na snijegu i ledu.

Nakon aerobnih aktivnosti koje smo predložili, treba dobro istegnuti mišićne skupine koje su bile aktivne, kako bismo izbjegli pojavu upale mišića. Vježbe koje slijede možete raditi na otvorenom, čim završite sa aktivnošću, dok su mišići još zagrijani. Svaki položaj tijela zadržavamo jednu minutu, a zatim prelazimo na novu vježbu.

Vježba 1

Početni položaj: postavite pruženu nogu na povišenje, spustite se trupom u pretklon i dohvatite prste. Stojna noga je također pružena.

vježbe na otvorenom

Opis vježbe: zadržite opisani položaj jednu minutu pa isto napravite sa drugom nogom na povišnju
Funkcija vježbe: istezanje mišića stražnje lože

Vježba 2

Početni položaj: stanite se bočno u odnosu na povišenje. Pruženu nogu postavite na povišenje te napravite otklon trupa prema podignutoj nozi. Stojna noga je pružena.

vježbe na otvorenom

Opis vježbe: zadržite opisani položaj jednu minutu pa isto napravite sa drugom nogom na povišnju
Funkcija vježbe: istezanje mišića stražnje lože te kosih trbušnih mišića

Vježba 3

Početni položaj: napravite vodoravni pretklon trupom, a dlanovima se oslonite na povišenje. Stopala su u širini kukova, a noge pružene. Potiskujte ramena prema dolje!

vježbe na otvorenom

Opis vježbe: zadržite opisani položaj jednu minutu pa isto napravite sa drugom nogom na povišenju
Funkcija vježbe: istezanje mišića stražnje lože i ramenog obruča

Više informacija na www.pilates-isis.hr

ISIS logo

Zdrava Prehrana

Kulinarski savjeti

savjeti zdravlje

Frizure

Brzi i korisni savjeti

Recepti

Moda

Moda
Modni trendovi

Ljepota

Prirodna kozmetika
Prirodna kozmetika

Dijeta

dijeta
Dijetalni recepti

Seks & Odnosi

sex i odnosi
Savijeti i iskustva

Recepti

recepti
Moja online kuharica