Thu06272019

Last updateTue, 07 Aug 2018 5pm


Recepti za jaja na milijun načina

recepti za jaja

Sjećate se filma Odbjegla nevjesta? Julia Roberts i Richard Gere ponovno zajedno ali ne u nastavku Zgodne žene već u ulogama novinara koji dolazi napisati reportažu o ženi koja bježi sa vlastitih vjenčanja. Jedna od (meni) boljih scena u filmu bio je slijedeći razgovor:

"You're so lost, you don't even know what kind of eggs you like.
- Yes. Yes! - What?
That's right. With the priest, you wanted scrambled.
With the Dead Head, it was fried.
With the bug guy, it was poached.
Now it's like, "Oh, egg whites only. Thank you very much."
-That is called changing your mind.
-No, that's called not having a mind of your own":

Zanimljivo koliko kroz holivudski film i obična jaja možeš dobiti uvid u život. Šalu na stranu, inspiracija je jasna. Jaja se mogu pripremiti na mali milijun načina. Donosimo vam nekoliko načina koje možete isprobati i malo osvježiti doručak, pripremiti lagani ručak ili večeru.
Postoji 4 osnovna načina za pripremu jaja – prženje, kuhanje, pečenje i umućivanje i preko 100 različitih varijacija na temu.

1a. Pečeno jaje
Jaje pripremljeno na ovaj način peče se u tavici na malo ulja ili margarina. Nakon što je jedna strana jaja gotova, jaje se okrene i ispeče se druga strana

1b. Jaje na oko
Jaje se peče samo sa donje strane a gornja strana peče se od topline odozdo. Prilikom pečenja žumanjak ostaje u tekućem stanju.
Jedna od varijanti jaja na oku jest da se, umjesto tekućeg žumanjak, gornja strana jajeta polijeva sa vrućim uljem iz tavice kako bi se lagano ispekla.

2a. Tvrdo kuhano jaje

Kako bi dobili tvrdo kuhano jaje potrebno je jaje staviti u kipuću vodu i kuhati najmanje 12 minuta ili više. Rezultat takvog kuhanja je jaje koje ima čvrsti bjelanjak i žutanjak

2b. Meko kuhano jaje

Razlika u pripremi odnosi se samo na dužinu kuhanja. Jaje se stavlja u kipuću vodu i kuha kraće vrijeme čime dijelovi jajeta ostaju mekani a žumanjak tekuć.

3. Poširana jaja

Ovisno o receptu, potrebno je skuhati vodu (sa octom i začinima) te u vruću vodu pažljivo staviti jaje. Pomoću žlice približite bjelanjak žutanjku. Dužina kuhanja ovisi o tome koliko tvrdo jaje želite.
Varijanta koju možete isprobati su slavna jaja Benedict. Za njih su vam potrebni tost, šnita šunke (koju malo prepržite), poširano jaje te umak holandez.

4. Kajgana, omlet

Prema Coolinarici, kajgana se sastoji od umućenih jaja sa dodatkom mlijeka i soli koja se potom preliju na vruće ulje. Omlet je jelo od umućenih jaja i raznih dodataka popu šunka, sira ili gljiva.
Zapravo, nema potrebe za ograničavanjem u izboru sastojaka za omlet: uz navedene šunku, sir i gljive pustite mašti na volju, dodajte rižu, pršut, rajčice, papriku, kukuruz, luk, kapare...uglavnom, manje više sve što vam padne na pamet može biti dodano u omlet :)

5. Jaje na pari

Jaje pripremljeno na ovaj način priprema se ko i jaje na oko, uz razliku da se umjesto prelijevanja vrućeg ulja, u tavicu dodaje malo vode koja stvara paru koja pomaže u kuhanju jajeta.

6. Jaja iz pećnice (Shirred eggs)

Kao što i naziv kaže, ova jaja peku se u pećnici. Bitno je da ih jaje koje ste razbili stavite u vatrostalnu posudicu kako zbog vrućine ne bi pukla. Predlažemo jedan način na koji ih možete pripremiti. Zagrijte pećnicu na 165 stupnjeva. U vatrostalnu posudicu stavite vrhnje te na njega izlijte jaje bez da razbijete žumanjak. Koristeći žličicu pokušajte žumanjak dovesti u sredinu te posipajte jaje sa soli, paprom, vlascem i parmezanom. Pecite u pećnici otprilike 12-15 minuta te ostavite da se odmori 2-3 minute prije posluživanja.


Nakon svega, zaključak o pripremi jaja mogao bi biti: koliko ljudi, toliko načina pripreme. A koji je vaš?

By Amalija Koren

Zdrava Prehrana

Kulinarski savjeti

savjeti zdravlje

Frizure

Brzi i korisni savjeti

Recepti

Moda

Moda
Modni trendovi

Ljepota

Prirodna kozmetika
Prirodna kozmetika

Dijeta

dijeta
Dijetalni recepti

Seks & Odnosi

sex i odnosi
Savijeti i iskustva

Recepti

recepti
Moja online kuharica