Thu09242020

Last updateTue, 07 Aug 2018 5pm


Pohvala djeteta ima snažan odgojni utjecaj

odgoj djece pohvala konstruktivna

Pohvala djeteta potiče pozitivne osobine, sposobnosti te je dodatna motivacija koja gradi samopouzdanje i potiče bolje ponašanje. Međutim sa pohvalama ne treba pretjerivati, jer koliko mogu pomoći ponekad mogu i odmoći. Mnogi psiholozi su upozorili da prečeste pohvale za uobičajena ponašanja mogu imati i suprotan učinak, jer dijete prestaje obraćati pozornost na pohvalu.

Pohvala treba biti opravdana i treba se koristiti u slučajevima kada ju je dijete doista zaslužilo i kada se ponaša u skladu sa očekivanjima. Pohvala ima najbolji efekt kada se daje neposredno nakon što je dijete nešto dobro napravilo, dok su sjećanja još uvijek svježa. Dijete treba pohvaliti odmjereno, zasluženo i po mogućnosti mu objasniti zašto ga hvalimo.

Pohvala treba biti sastavni dio našeg života i kad izostane svi se osjećamo neuspješni i manje vrijedni. Pohvalom djeteta dajemo mu do znanja koliko nam je do njega stalo, te na taj način razvijamo kod njega jasne kriterije i dobre postupke. Na taj način pokazujemo djetetu da, kao roditelj, primjećujemo njegov napor i dobro ponašanje.

Jako je važno da oba roditelja imaju ista mišljenja i jednake kriterije, jer razlika među roditeljima u očekivanom djetetovom ponašanju može stvoriti kod djeteta zbunjenost i loše ponašanje. Roditelji uvijek svom djetetu trebaju biti model dobrog ponašanja. Potpuno je beskorisno od djeteta tražiti i očekivati dobro ponašanje ukoliko se roditelji ponašaju na drugačiji način. Treba imati na umu da dijete najviše i najbolje uči oponašanjem odraslih koji su mu uzor.

Zdrava Prehrana

Kulinarski savjeti

savjeti zdravlje

Frizure

Brzi i korisni savjeti

Recepti

Moda

Moda
Modni trendovi

Ljepota

Prirodna kozmetika
Prirodna kozmetika

Dijeta

dijeta
Dijetalni recepti

Seks & Odnosi

sex i odnosi
Savijeti i iskustva

Recepti

recepti
Moja online kuharica