Sun09272020

Last updateTue, 07 Aug 2018 5pm


Odlazak na posao i problem skrbi oko djeteta

Nakon godinu dana posvećenih samo svojem djetetu i sebi, majka se najčešće treba vratiti na posao. Trenutak rastanka obilježen je mnogim emocijama. Dijete je i dalje u središtu pažnje, roditelji su usmjereni na pronalaženje dobre skrbi za dijete i ublažavanje posljedica odvajanja.

odlazak na posao briga o djetetu

Kada je dijete starije od tri godine, odluka o dnevnoj skrbi nešto je lakša, jer su tada mališani već spremni ući u svijet vrtića. Trogodišnjaci su spremni krenuti u život skupine i od vršnjaka uzimati ono što je najbolje. Za one mlađe od tri godine najbolja opcija je ostanak uz osobu koja se o njima skrbila i tijekom prve godine života. Njihova posebna osoba, koja je bila uvijek tu kad su je trebali, nerijetko se s prvim rođendanom mora vratiti ne posao. Povratak na posao postavlja pred roditelje pitanje i dvojbu oko najbolje skrbi za njihovo dijete.

Kod obiteljske skrbi dijete ostaje u poznatom okruženju; najčešće u obiteljskom stanu, roditelji se osjećaju spokojnije prepuštajući brigu o djetetu poznatoj i bliskoj osobi odgojni stavovi roditelja i osobe koja će brinuti o djetetu su slični, jer s obzirom da potječu iz istog obiteljskog okruženja, očekuje se da imaju vrlo slične odgojne metode i stavove. No, međutim, nesuglasice u odgoju, često opterećene obiteljskim odnosima kao na primjer činjenica da način na koji baka želi odgajati se kosi s vašim stavovima, ili pak dvojba oko toga kako riješiti problem plaćanja troškova djeteta - bake često žele besplatno čuvati unuke, ali vi se ne osjećate dobro s tom idejom jer znate da ste time dodatno opteretili njen kućni budžet i stalno se osjećate dužni, zatim organizacija aktivnosti za dijete - obaveze oko pripreme obroka, hranjenje, presvlačenje i oblačenje, odlasci u šetnju, igre loptom, ljuljačke, klackalice... znaju u potpunosti iscrpiti stariju osobu dok vaš mališan ima još puno energije.

Kod jaslica ili vrtića se pak nameću druge dvojbe; stalna briga je osigurana, neće se desiti da zbog bolesti nema tko preuzeti dijete, čak i kad je teta u jaslicama ili vrtiću bolesna, postoji sustav zamjena. Jaslice i vrtići su pod kontrolom inspekcija i trebaju zadovoljavati standarde po pitanju opremljenosti, zdravstvene zaštite i prehrane, te sigurnosne mjere za boravak djece, ove institucije zapošljavaju stručno osoblje koje djeci nudi velik broj edukativnih materijala i poticaja pružaju mnogo mogućnosti za socijalizaciju djeteta i jeftinije su nego individualno čuvanje. Ali problem nastaje jer je uglavnom jako teško pronaći mjesto u jaslicama s obzirom na velik broj djece, a ne toliko velik broj jaslica i vrtića (pogotovo u većim gradovima), činjenici da je dijete stalno izloženo grupi druge djece te je veća i mogućnost zaraze (većina djece koja polaze jaslice češće bolesna nego djeca koja ostaju kod kuće).

U jaslicama je teško pratiti ritam svakog pojedinog djeteta, nameće im se rutina koja je već utvrđena; vrijeme jela, spavanja, izlazaka...radno vrijeme jaslica je striktno određeno i, ako vaše radno vrijeme nije fleksibilno, onda ćete se bez dodatne pomoći teško uklopiti u ovaj sustav.

Tete koje čuvaju djecu - ako de pak želite odlučiti povjeriti svoga mališana nekoj trećoj osobi tu vaše dijete ostaje i boravi u svom domu što najveći broj roditelja smatra idealnim oblikom skrbi o djetetu. Rutine koje dijete ima mogu se u potpunosti poštivati što je posebno važno kod jako male djece, a i vrijeme čuvanja puno je fleksibilnije.
Međutim, jako je teško pronaći osobu od povjerenja!

Tete koje čuvaju djecu rijetko imaju formalno obrazovanje iz odgoja i obrazovanja male djece, dijete nema mnogo prilika za druženje s vršnjacima, nema priliku za igru u specifičnim, njemu prilagođenim prostorima i s njemu prilagođenim materijalima, a u slučaju bolovanja ili puta osobe kojoj ste povjerili svoje dijete na čuvanje, ostajete bez skrbi za dijete. Također što se tiče financijske strane; cijena ove vrste skrbi je puno veća od cijene jaslica.

Kao što ste već i sami zaključili, svaka odluka ima svoje za i protiv. Potrebe koje ima vaše dijete i vaša obitelj najbolji su vam vodič u izboru oblika skrbi za dijete. Jako je bitno da vodite brigu o starosti djeteta kojeg ostavljate na skrb - što je dijete mlađe to je prikladnija skrb jedan-na-jedan. Prava potreba za socijalizacijom u ustanovi u djece se javlja tek oko 3-4 godine. Do tada ona imaju potrebu za društvom druge djece, ali ta potreba nije važnija od potrebe da imaju osobu od povjerenja za kontakt jedan-na-jedan.

Za bilo koji oblik skrbi se odlučili, razvijte dobre odnose. Svaki odnos do kojeg nam je stalo zahtijeva puno truda s obje strane. Tako je i s odnosom s osobom koja brine o vašem djetetu dok vi radite.

Zdrava Prehrana

Kulinarski savjeti

savjeti zdravlje

Frizure

Brzi i korisni savjeti

Recepti

Moda

Moda
Modni trendovi

Ljepota

Prirodna kozmetika
Prirodna kozmetika

Dijeta

dijeta
Dijetalni recepti

Seks & Odnosi

sex i odnosi
Savijeti i iskustva

Recepti

recepti
Moja online kuharica