Wed07172019

Last updateTue, 07 Aug 2018 5pm


Savjeti za kupanje beba

kupanje bebe

Temperatura vode za kupanje bebe - temperatura vode za kupanje vaše bebe treba biti između 36-37ºC, odnosno treba biti jednaka normalnoj tjelesnoj temperaturi. Temperatura prostorije u kojoj se kupa beba – Temperatura prostorije u kojoj beba boravi i spava iznosi oko 20-22° C, međutim prostorija u kojoj kupate novorođenče treba biti zagrijana na 25° C.

Sredstva za njegu bebine kože - pri odabiru sredstava za kupanje i njegu vaše bebe trebate biti veoma pažljivi te voditi računa da se dječjom kozmetikom ne naruši normalan pH kože. Kod malih beba, posebno kod dojenčadi, koža je još vrlo tanka te nema površinski rožnati sloj te iz tog razloga treba biti veoma oprezan u njezi tako osjetljive kože. Zbog osjetljivosti dječje kože važno je da koristite preparate koji su dermatološki ispitani i hipoalergeni.

Skidanje tjemenjače - kod dojenčadi je česta pojava masnih žućkastih naslaga na glavici, poznatim pod imenom tjemenica ili tjemenjača. Ova pojava nije bolest niti je znak slabe njege vašeg djeteta, ali svakako trebate odstraniti. Ukoliko se nakupi, ljuske postaju sve čvršće, te se koža ispod tjemenice može upaliti. Kožu glavice namažite uljem. Možete koristiti bebino, maslinovo ili bademovo ulje, te ostavite da djeluje preko noći da tjemenica dobro omekša. Prije kupanja ih nježno odstranite češljem sa uskim, ali ne i oštrim zubima. Nakon što ste odstranili ljuske tjemenjače okupajte vašu bebu. Ukoliko je koža ispod tjemenjače upaljena, koristite poseban blagi šampon (najbolje se posavjetovati sa liječnikom ili ljekarnikom).

Ogrtači i ručnici - najpraktičniji je veliki mekani ručnik u koji možete zamotati dijete čim se izvadi iz kade. Najvažnije je da su ručnici mekani, čisti i izglačani. Kožu djeteta treba sušiti laganim dodirivanjem da se kože slučajno ne ošteti. Važno je i paziti pri sušenju na nabore kože na vratu, rukama i nogama jer se na tim mjestima najčešće stvore sitne površinske ranice. Svaki nabor treba se pažljivo očistiti nakon kupanja vatom i između nabora staviti odgovarajuću zaštitnu kremu.

Njega ruku - koža ruku kod bebe je sklona isušivanju pa se preporučuje nakon kupanja staviti odgovarajuću zaštitnu kremu. Nokti kod novorođenčeta su tanki ali jako brzo rastu stoga se trebaju koristiti posebne škare sa zaobljenim vrhovima i redovito šišati nokte, jer u suprotnom beba može izgrebati svoju nježnu kožu. Pri šišanju noktiju uzmite u ruku jedan prst i nokat te ih režite ravno da slučajno ne bi urasli.

Čišćenje uha - Treba biti oprezan pri čišćenju ušiju novorođenčeta, te se treba očistiti ušku i predio iza uha, ali nikako se ne smije ulaziti u ušni kanal jer se može ozlijediti. Bilo bi dobro za koristiti štapiće za uši koji su anatomski oblikovani sa širim dijelom pamuka.

Zdrava Prehrana

Kulinarski savjeti

savjeti zdravlje

Frizure

Brzi i korisni savjeti

Recepti

Moda

Moda
Modni trendovi

Ljepota

Prirodna kozmetika
Prirodna kozmetika

Dijeta

dijeta
Dijetalni recepti

Seks & Odnosi

sex i odnosi
Savijeti i iskustva

Recepti

recepti
Moja online kuharica