Wed09302020

Last updateTue, 07 Aug 2018 5pm


Pelenski osip

pelenski osip

Kod većine dijece se sa vremena na vrijeme može pojaviti pelenski osip koji se javlja najčešće zbog nadražaja i zahvaća samo površinu kože. Ukoliko je osip uzrokovan gljivičnim infekcijama onda je zahvaćena cijela površina kože, uključujući i pregibe. Osip nastaje zbog toga jer je koža veliki dio vremena vlažna i u dodiru sa je sa stolicom i mokraćom. Započinje laganim crvenilom kože pelenske regije, a posljedica je bolna osjetljivost i nelagoda.

Nadraživanje kože pospješuje amonijak koji stvaraju bakterije u mokraći, a toplina i vlažnost pogoduje rastu gljivica. Ne postoji pravilo kada se javlja osip od pelena, to se može javiti bilo kada i bez nekog posebnog razloga. Neka dojenčad imaju prirodno osjetljiviju kožu te su sklonija pojavi osipa.

Pokazalo se da se pelenski osip češće javlja kod nicanja mliječnih zubi, kod uzimanja antibiotika, te uvođenja dohrane. U ovim razdobljima nastojite poduzeti sve potrebno kako bi bebinu guzu držali čistom i suhom. Pelenski osip nije opasan, najveći problem je nelagoda koju beba osjeća. Zbog toga čim primijetite pelenski osip treba ga odmah liječiti.

Što učiniti kod pojave pelenskog osipa?

  • Da bi spriječili pojavu osipa nastojite češće mijenjati pelene, tako da bebina koža bude što manje izložena vlazi od mokraće i stolice.
  • Preporučuje se pri mijenjanju pelena kod dojenčadi oprati kožu toplom vodom te je nakon toga dobro gazom osušiti.
  • Neka djeca dobiju osip od određene vrste jednokratnih pelena, tako da ukoliko uočite da je to razlog, promijenite pelene koje koristite.
  • Također neka djeca su osjetljiva na pojedine sastojke vlažnih maramica. Danas su na tržištu dostupne razne rste i marke vlažnih maramica, prilagođene osjetljivoj koži.
  • Testirajte dok ne pronađete one koje najviše odgovaraju vašem djetetu, u suprotnom najbolje je kožu čistiti po starom običaju – topla voda i čista gaza (alergija se od toga zasigurno ne može pojaviti).
  • Kada primjetite osip, nastojite svoju bebu držati što dulje golu, kako bi joj koža bila na zraku te koristite neku od zaštitnih krema koja sadrži cinkov oksid.

Ukoliko ipak dijete ima tvrdokorni osip koji traje nekoliko dana te se počne razvijati u gljivični osip najbolje je posjetiti pedijatra. Liječnik će u tom slučaju najvjerojatnije preporučiti posebnu kremu koja djeluje na gljivice.

Zdrava Prehrana

Kulinarski savjeti

savjeti zdravlje

Frizure

Brzi i korisni savjeti

Recepti

Moda

Moda
Modni trendovi

Ljepota

Prirodna kozmetika
Prirodna kozmetika

Dijeta

dijeta
Dijetalni recepti

Seks & Odnosi

sex i odnosi
Savijeti i iskustva

Recepti

recepti
Moja online kuharica