Thu08062020

Last updateTue, 07 Aug 2018 5pm


Njega pupka

njega pupka

Prilikom obavljanja osobne higijene novorođenčeta, njezi pupka treba obratiti najviše pažnje. Ono što je iznimno bitno jest da se omogući što brže sušenje pupčanog batrljka i da se spriječi infekcija. U sigurnim uvjetima, pupčani batrljak se vrlo brzo osuši, za tri do četiri dana potpuno izgubi tekućinu, a nakon sedam do deset dana otpadne. Pupčana ranica obično zacijeli do trećega tjedna.

Njega pupka obavlja se jedanput na dan ili UVIJEK kada se slučajno namoči. Sam proces njege pupčanog batrljka sastoji se od nekoliko koraka.

Bitno je da majka koja obavlja njegu prethodno dobro opere ruke. Koža oko pupčanog batrljka i rubno područje pupka očisti se sterilnom gazom namočenom u alkohol. Sam batrljak se, također, očisti sterilnom gazom, namočenom u alkohol, što ujedno pospješuje njegovo sušenje. Pri dnu batrljka napraši se antibiotičkim praškom. Naposljetku se zavije sterilnom gazom. Dok pupčani batrljak ne otpadne, pelenu valja spustiti tako da pupak nije zamotan u nju. Pupak se najbolje suši kada je na zraku i ukoliko nije vlažan.

Zdrava Prehrana

Kulinarski savjeti

savjeti zdravlje

Frizure

Brzi i korisni savjeti

Recepti

Moda

Moda
Modni trendovi

Ljepota

Prirodna kozmetika
Prirodna kozmetika

Dijeta

dijeta
Dijetalni recepti

Seks & Odnosi

sex i odnosi
Savijeti i iskustva

Recepti

recepti
Moja online kuharica