Tue05262020

Last updateTue, 07 Aug 2018 5pm


Med je opasan za bebe

med

Botulizam je vrlo opasna infekcija crijevnog trakta izazvano bakterijom Clostridium botulinum. Ukoliko beba u organizam unese ove bakterije nastaje dojenački botulizam koji je jako ozbiljno stanje, jer napada nervni sistem bebe i u najtežim slučajevima može čak dovesti do smrti. Dojenački botulizam je moguće liječiti, ali zbog svoje ozbiljnosti, važno je naučiti prepoznati njegove simptome u početnoj fazi. stoga je važno izbjegavati davati med djeci do 12 mjeseci starosti. Med je poznati izvor bakterijskih spora koje mogu prouzročiti botulizam.

Simptomi botulizma su:

  • trajni zatvor (konstipacija)
  • mlohave ruke, noge i vrat
  • slabašan plač
  • slabi apetit
  • beba nema snage za dojenje
  • pospanost
  • poteškoće u disanju

Kod starije djece i odraslih ova bakterija nije toliko opasna, iz razloga što je njihov probavni sustav razvijen i može izbaciti bakteriju iz tijela prije nego što uzrokuje veliku štetu. Bakterijom Clostridium botulinum se nalazi posvuda u našem okruženju, posebno u prašini i prljavštini. Bakterija se prenosi zrakom i stručnjaci nemaju pravo objašnjenje zašto se neka djeca zaraze na taj način, a druga ne.

Kako bi izbjegli trovanje ovom opasnom bakterijom, osim izbjegavanja davanja meda djeci do godine dana starosti, također vodite računa da prljavština ne dospije do pupka, prije nego pupkovina otpadne. Ukoliko bebi kuhate hranu, obratite pozornost da hrana bude dobro termički obrađena (najmanje kuhati deset minuta na temperaturi od 80-100 ˚C.

Također nikada nemojte jesti konzerviranu hranu ukoliko primijetite da je konzerva napuhnuta ili ako je sigurnosni otvarač na poklopcu iskočio prije nego ste otvorili poklopac. Po izgledu hrane ne možete procjenjivati njenu sigurnost jer hrana ne mora biti lošeg okusa ili izgledati pokvareno, čak i kada su njoj prisutni ovi opasni toksini.

Zdrava Prehrana

Kulinarski savjeti

savjeti zdravlje

Frizure

Brzi i korisni savjeti

Recepti

Moda

Moda
Modni trendovi

Ljepota

Prirodna kozmetika
Prirodna kozmetika

Dijeta

dijeta
Dijetalni recepti

Seks & Odnosi

sex i odnosi
Savijeti i iskustva

Recepti

recepti
Moja online kuharica