Sun09272020

Last updateTue, 07 Aug 2018 5pm


Kako staviti dijete na spavanje?

beba spava

O položaju djeteta prilikom spavanja, rečeno je mnogo, ali i dalje se postavlja pitanje koji je položaj najbolji za spavanje. Najbolji položaj djeteta pri spavanju jest na lijevom ili desnom boku. Ukoliko se dijete prevrće u snu, tada je leđa djeteta potrebno podbočiti smotanim ručnikom ili dekicom. Stavljati dijete da spava na trbuhu nije preporučljivo jer se može iskriviti prsni koš i stopala, a postoji i mogućnost da je spavanje potrbuške povezano s pojavom tzv. iznenadne smrti djeteta u kolijevci. Spavanje na leđima također nije preporučljivo zbog mogućnosti da dijete u snu povrati i aspirira sadržaj.

Bebin san

Dijete se često trza u snu. U prvoj godini djetetova života postoje dvije naizmjenične faze spavanja: miran san (koji odgovara dubokom snu odraslih) i aktivan san (koji odgovara REM fazi odraslih); takav san često je nazvan i primitivnim snom.

  • Prilikom faze mirnoga sna dijete je mirno. Prilikom takvoga sna nema pokreta tijela ili, pak, promjena u ritmu rada srca. Dijete diše pravilno, a njegov je metabolizam usporen.
  • Prilikom faze aktivnog sna dijete je najčešće nemirno. Djetetova moždana aktivnost u fazi aktivnog sna je brža i popraćena je brzim pokretima očnih jabučica kao i pokretima tijela. Pokreti tijela slični su malenim trzajima ruku i nogu.

Opće je poznato kako dijete u snu može praviti grimase. Također, često se čini i kako se dijete smije u snu. Ono što je manje poznata, ali zanimljiva činjenica je da je faza aktivnog sna bogata snovima. Naime, u snovima dijete doživljava sjećanja na svoja prva iskustva s vanjskim svijetom. Roditelji se vrlo često boje ostaviti svoje dijete samo u sobi dok spava, a takvo što se, naime, i preporuča. Bilo kako je riječ o dnevnomu snu ili noćnomu, dijete ne bi trebalo ostavljati samo dok spava. S obzirom na to kako stavljanje djeteta na spavanje jest jedna od najvećih briga novopečenoga roditeljstva, dobro je zatražiti savjete medicinskih sestara i liječnika koji mogu otkloniti sve sumnje te odgovoriti na pitanja vezana uz djetetov odmor i san.

Zdrava Prehrana

Kulinarski savjeti

savjeti zdravlje

Frizure

Brzi i korisni savjeti

Recepti

Moda

Moda
Modni trendovi

Ljepota

Prirodna kozmetika
Prirodna kozmetika

Dijeta

dijeta
Dijetalni recepti

Seks & Odnosi

sex i odnosi
Savijeti i iskustva

Recepti

recepti
Moja online kuharica