Thu10292020

Last updateTue, 07 Aug 2018 5pm


Dojenje i lijekovi

ljekovi kod dojenja

Poznato je da kod žena koje doje, a pritom uzimaju terapiju lijekovima dolazi do izlučivanja malih količina lijeka putem mlijeka. Idealno bi bilo za vrijeme dojenja ne uzimati nikakve lijekove, ali znamo da je to nekad nužno. U svakom slučaju prije uzimanja bilo kojeg lijeka u periodu dojenja potrebno je se posavjetovati sa liječnikom. Samo liječnik može dojilji preporučiti lijek i dati informaciju o djelovanju pojedinog lijeka na nju i njezino dijete putem majčinog mlijeka.

Za dojilje, kao i za trudnice je preporuka je da se uzimanje lijekova svede na što je moguće manju mjeru. Prije odluke o uzimanju pojedinog lijeka u periodu dojenja treba se dobro raspitati o riziku djelovanja istog na dijete. Čak i pri jednokratnom uzimanju lijeka ili kod konzumacije homeopatskih i biljnih pripravaka uvijek je bitno informirati liječnika ili ljekarnika da dojite, jer se gotovo svi lijekovi ubrzo nakon konzumacije nađu u majčinom mlijeku.

Evo kratkog pregleda utjecaja pojedine vrste lijekova na dojenje.

Antibiotici
Dojilje koje kroz kratak period trebaju uzimati antibiotike mogu najčešće nastaviti sa dojenjem. Ipak kod pojedine vrste antibiotika može doći do promjene crijevne flore u dojenčeta te se može razviti alergija na lijek.

Lijekovi za dijabetes
Inzulin se ne izlučuje putem majčina mlijeka, za razliku od oralnih antidijabetika, koji teoretski mogu dovesti do hipoglikemije u djece.

Oralna kontracepcija
Niske doze kontracepcijskih lijekova u pravilu ne štete dojenčetu, jer se radi o niskim koncentracijama hormona koje dospiju u mlijeko.

Antidepresivi
Uzimanje antidepresiva se ne preporučuje u razdoblju dojenja te ih treba davati samo u krajnjim situacijama kada je korist od terapije za majku veća od štete koju dijete trpi od prekida dojenja.

Zdrava Prehrana

Kulinarski savjeti

savjeti zdravlje

Frizure

Brzi i korisni savjeti

Recepti

Moda

Moda
Modni trendovi

Ljepota

Prirodna kozmetika
Prirodna kozmetika

Dijeta

dijeta
Dijetalni recepti

Seks & Odnosi

sex i odnosi
Savijeti i iskustva

Recepti

recepti
Moja online kuharica