Sat08082020

Last updateTue, 07 Aug 2018 5pm


Dohrana-postepeno uvođenje novih namirnica

dohrana uvodenje nove hrane

Kada pričamo o dohrani djeteta (dojenčeta) podrazumijevamo sve ono čime se dojenče hrani, a nije majčino mlijeko. Dohranu nije potrebno započinjati prije kraja četvrtog mjeseca, a najkasnije do kraja šestog mjeseca. Nakon šestog mjeseca mlijeko više nije dostatno za zadovoljavanje prehrambenih potreba dojenčeta. Svakako, nove pedijatrijske metode zagovaraju što kasnije uvođenje dohrane, odnosno dokle god majka ima dovoljno mlijeka i dokle god beba napreduje, nije potrebno uvoditi nikakvu dohranu.

Ali, ako pak primjetite kako je beba nemirna, kako se učestalo budi neovisno o podoju, kako je nemirna i nezadovoljna treba ipak zatražiti savjet i mišljenje pedijatra o uvođenju dohrane.

Uvođenje dohrane i hrane koja više nije majčino mlijeko treba provoditi postepeno. Često majke žure sa dohranom što se u velikom broju slučajeva pokazalo kao neispravno i loše.

Nove namirnice treba uvoditi postepeno, jednu po jednu i to u razmacima od po nekoliko dana da bi se vidjelo kako ih dijete podnosi. Namirnice se uvode obično ovim redom:

  • Voćni sokovi
  • Voćne kašice
  • Povrće
  • Žitne kašice sa mlijekom
  • Meso
  • Riba

Što se sokova i kašica tiče, djetetu možete raditi domaće sokiće i kašice ili pak kupljene od provjerenih dobavljača, ali sa oprezom jer nije pravilo da sve ono što piše na deklaraciji, odgovara stvarnim prehrambenim vrijednostima. Također valja pripaziti na eventualne alergije; ako ste vi ili netko iz uže obitelji imali ili još uvijek imate alergiju na određenu hranu, vjerojatnost na pojavu alergije u vašeg djeteta je velika.

Zdrava Prehrana

Kulinarski savjeti

savjeti zdravlje

Frizure

Brzi i korisni savjeti

Recepti

Moda

Moda
Modni trendovi

Ljepota

Prirodna kozmetika
Prirodna kozmetika

Dijeta

dijeta
Dijetalni recepti

Seks & Odnosi

sex i odnosi
Savijeti i iskustva

Recepti

recepti
Moja online kuharica