Thu07092020

Last updateTue, 07 Aug 2018 5pm


Zanemarena kreativnost

kreativnost obrazovanje

Ellen Key u knjizi „Stoljeće djeteta“ piše o sljedećem : „ Stvaranje novog naraštaja treba odgojitelja koji neće savjetovati djetetu da čini ono što i drugi čine, već će se radovati kad uoči da djete odstupa od toga“. U današnjem sustavu obrazovanja na postignuće se gleda kao rezultat na  ispitu, dok manjina (u praktičnom djelovanju) teži tome da je postignuće stvoriti „široko obrazovane, sretne i zadovoljne mlade ljude koji su iskoristili svoje potencijale“.

Također, činjenica je da školski sustav svojim nastavnim programom i očekivanjima razvija prvenstveno lijevu hemisferu – zaduženu prvenstveno za govor, racionalne operacije i analizu (matematika, pisanje, prirodoslovlje), dok se pažnja pridaje bitno manje razvoju desne hemisfere (prepoznavanje oblika, uzoraka i slika / dakle načinima na koji su stvari povezane, kompozicijama, umjetnošću, percepcijom i maštom).  Upravo iz tog razloga, školski odgojno – obrazovni sustav ostavlja razvoj potencijala izvan ravnoteže.

Stoga je preporuka da se radi na uravnoteženju (i kompenzaciji dostupnim sredstvima, medijima, aktivnostima),  potrebno je da više sustava i institucija surađuje te da se dovede do promjena na razini zakona. Dok se takve promjene ne realiziraju u praktičnom smislu, trebamo voditi računa da djetetu unosimo ravnotežu u njegovo razvijanje i obrazovanje onoliko koliko je u našim rukama.

Koje potencijale može osloboditi kreativnost i zašto je to važno, najprije u mlađoj dobi, a onda odrasloj, kako nam to pomaže?
Kreativnost je stvaralačka sposobnost koja može, ali i ne mora biti osobina. Kreativnost kao stvaralaštvo odnosi se na stvaranje novih i originalnih umjetničkih, tehničkih i znanstvenih tvorevina i kreativnost kao osobina ili skup osobina koje će stvaralaštvo  omogućiti, potaknuti i izazvati.  Kreativnost nije znanje u  didaktičkom sustavu i ne pripada materijalnim zadacima već funkcionalnim. To opet znači kako se kreativnost ne može naučiti već samo uvježbavati, poput sporta. Više treninga omogućava i veće rezultate. Stoga je bitno djetetu stvoriti „obogaćenu“ sredinu, sadržaj koji je zanimljiv, raznolik i poticajan u okolini u kojoj dijete odrasta. Takva sredina djetetu pruža izazove i podiže standarde njegove uspješnosti. Kreativnost kod djece, a i kasnije u odrasloj dobi potiče osobine poput; fleksibilnosti, otvorenosti prema okolini, inicijativnost, rtiginalnost, ustrajnost prilikom rješavanja zadataka i problema, emocinalnu stabilnost te kritičnost.

Darovitost i kreativnost i naglasiti razlike

U potonjem tekstu definirali smo što je kreativnost, darovitost je najlakše pojmiti kada promatramo djete koje darovito, ono je rođeno s neuobičajenom sposobnošću da savlada određeno područje ili područja. Darovite osobe mogu i ne moraju biti kreativne. Darovite osobe koje nisu kreativne u odrasloj dobi postaju stručnjaci. Stručnost nije kreativnost. Stručnjaci ostvaruju visoke rezultate unutar svojeg područja, ali samo kreativne osobe mjenjaju to područje.  Da bi ostvarili kreativno postignuće moramo naučiti kako transformirati puku tehničku vještinu u nešto kreativnije u nešto konceptualnije, interpretativnije i originalnije.

AUTOR ČLANKA: Nikolina Vodanović, mag.psych.

Kreativne radionice za psihosocijalni razvoje djece - Creatus – in
web: www.creatus-in.com
mob: 091 185 5543
lokacija: Iblerov trg 9, 10 000 Zagreb

Izvor: Moje dijete

Zdrava Prehrana

Kulinarski savjeti

savjeti zdravlje

Frizure

Brzi i korisni savjeti

Recepti

Moda

Moda
Modni trendovi

Ljepota

Prirodna kozmetika
Prirodna kozmetika

Dijeta

dijeta
Dijetalni recepti

Seks & Odnosi

sex i odnosi
Savijeti i iskustva

Recepti

recepti
Moja online kuharica