Thu12052019

Last updateTue, 07 Aug 2018 5pm


Shabby chic tehnika

Shabby chic je vjerojatno najpopularnija tehnika među kreativcima svih vrsta, hobistima i dekoraterima, ali i svima onima koji se profesionalno bave uređivanjem interijera i preuređivanjem starog namještaja. Termin je 80-tih godina prošlog stoljeća skovala Rachel Ashwell, dizajnerica interijera, a odnosio se na romantičan i ležeran stil u kojem prevladavaju nježne, pastelne boje i cvjetni motivi, a glavnu ulogu ima pohabani namještaj čije se godine ne skrivaju, i sa čijih rubova možemo pročitati svu njegovu povijest. Zbog svog šarma te jednostavnosti izrade i primjene, shabby chic danas najviše susrećemo upravo na namještaju – čak se i kod novih primjeraka vlasnici često odluče "od novog napraviti staro".

Kako je gotovo nemoguće da u svom kreativnom izražavanju preskočite ovu tehniku, danas vam donosim tutorial u kojem ću vam je prikazati na manjem predmetu – drvenoj škrinji; no, vi je na isti način možete napraviti na bilo kojem većem komadu namještaja. Kao podloga, drvo je najpogodnije, no shabby se može raditi i na ostalim podlogama (terracota, metal, papier mache..). Materijali koje ćemo koristiti su:

  • akrilni primer (gesso)
  • svijetla i tamna akrilna boja, te još jedna po izboru
  • decoupage papir po izboru
  • ljepilo za decoupage
  • spužvice i kist
  • voštana svijeća
  • brusni papir

Shabby chic tehnika

Dakle, drvo je kao upijajuću podlogu potrebno prethodno pripremiti – dovoljan će biti sloj akrilnog primera  (gessa), kojeg ćete, nakon što se osuši, malo izbrusiti brusnim papirom visoke granulacije.

Shabby chic tehnika

Sve rubove i bridove potrebno je obojati nekom tamnom bojom (ovdje sam koristila tamnu smeđu nijansu Burnt Umber) te posušiti. Bojati možete komadićem mekane spužvice ili kistom. Ovo je boja koja će se kasnije vidjeti kao donja, "stara" boja, te, po želji, možete njom obojati i ostale dijelove kutijice. Po suhoj boji nanesite vosak, i to na način da voštanom svijećom prijeđete preko svega što ste obojali. Nakon toga obojajte kutijicu svijetlom bojom. Preporučujem da svijetlu boju u tankom sloju nanesete dva puta, od kojih ćete svaki dobro posušiti. Najčešče se koriste nijanse bijele, no to mogu biti i druge svijetle boje na bazi neke bijele nijanse ( svijetlo plava, ružičasta, lila...)

Shabby chic tehnika

Brusnim papirom visoke granulacije (npr. 300) započnite s brušenjem rubova. Brusiti možete na svim onim dijelovima koje ste prethodno obojali tamnom bojom i na koje ste nanijeli vosak. Vosak služi kao zaštita donje(tamne) boje- u slučaju da brusite tamo gdje ga nema, obrusiti ćete i drvo u podlozi. Nakon brušenja pobrišite kutiju suhom krpicom i (iako možete i bez njega) napravite decoupage s motivima po želji.

Shabby chic tehnika

Ovim postupkom vaš shabby chic je gotov, no vi još nekim malim trikovima možete pojačati efekt "ostarjelosti".

Bijela boja kutije pogodna je zbog kasnijeg decoupagea, no možda će biti potrebno da je malo prilagodite bojama sa  motiva.  Ja sam kutiju odlučila dodatno premazati laganom plavom lazurom – akrilnu boju sam dosta razvodnila i spužvicom je prebrisala po kutiji.

Sabby chic tehnika

Završni efekt za postarjelost napravila sam splatteringom – tehnikom prskanja. Dvije do tri nijanse akrilne boje koju smo koristili na kutijici (najtamniju, najsvjetliju i još neku po izboru) potrebno je razvodniti te u nju umočiti kist, staru zubnu četkicu ili mali češalj, te "katapultiranjem" prstima poprskati kapljice po kutiji. Igrajte se s udaljenošću s koje prskate i količinom vode u boji, dobiti ćete različite efekte.

Shabby chic tehnika

Ukoliko kutijicu želite pokloniti nekome, možete i  personalizirati tako da napišete ime osobe kojoj je poklanjate.

Shabby chic tehnika

Kristina Uvodić - OSCI
Voditeljica kreativnih radionica u Trgovini "Art Shop"
www.artshop.hr
R. Boškovića 7, Split
tel. 021/312-672

Zdrava Prehrana

Kulinarski savjeti

savjeti zdravlje

Frizure

Brzi i korisni savjeti

Recepti

Moda

Moda
Modni trendovi

Ljepota

Prirodna kozmetika
Prirodna kozmetika

Dijeta

dijeta
Dijetalni recepti

Seks & Odnosi

sex i odnosi
Savijeti i iskustva

Recepti

recepti
Moja online kuharica