Thu12052019

Last updateTue, 07 Aug 2018 5pm


Kreativnost uz „decoupage“ tehniku

salvetna tehnika

Kreirati znači stvarati nešto, gotovo ni iz čega, nešto lijepo, korisno, novo... Najvredniji aspekt stvaranja upravo je  sam proces i  doživljaj kojeg nudi. Taj doživljaj započinje već onim prvim porivom iznutra, potrebom za mjestom i vremenom u kojem ćemo našu ideju vidjeti materijaliziranu u stvarnosti.

Ukoliko tražite odmak od svakodnevnice, nekoliko sati samo za sebe, želite naučiti različite tehnike dekoriranja predmeta, družiti se i opustiti kroz doživljaj stvaranja, onda su kreativne radionice pravi doživljaj za vas!

Iako je  poznata pod nazivom “salvetna tehnika”, decoupage je mnogo više od pukog lijepljenja salvete. To je tehnika lijepljenja ukrasnih papira na različite podloge i originalno potječe iz Japana, no tek su je firentinski majstori u 18. stoljeću doveli do savršenstva kombinirajući je sa  zlatnim listićima, beskonačnim slojevima laka i brušenjem, reproducirajući umjetnička djela na murale, drvoreze, slike i crkvene relikvije.

Suvremena tehnologija omogućila je proizvodnju materijala baziranih na vodi, te tako sve materijale potrebne za ovu tehniku učinila lakše dostupnim, povoljnijim i neškodljivim za zdravlje.Široka primjenjivost na predmete iz svakodnevnog života, mogućnost apliciranja na različite podloge kao što su drvo, terracota, plastika, staklo, karton, gips.. učinile su je jednom od najpopularnijih tehnika kreativnog izražavanja uopće.

Danas možemo birati između nekoliko vrsta papira za decoupage, koji daju različite efekte pokrivenosti - osim najpopularnijih salveta, tu su još i rižin papira, soft papir, klasični decoupage papir (baš poput onog kojeg su koristili firentinci!), wet soft papir. Međutim, prava čarolija decoupagea nije samo u apliciranju papirnatih motiva, već upravo u svemu onom ostalom što ćete napraviti i kombinirati s njim, te tako izraditi individualiziran, unikatan i neponovljiv dekorativni predmet.

Na kreativnim radionicama se uvijek iznova podsjećamo  koliko je  stvaranje lako i prirodno čovjeku, te da kreativnost nije kategorija rezervirana samo za “nadarene”, već nešto što smo dobili rođenjem i što postoji u svakom od nas.

Ponekad je dobro uzeti malo slobodnog vremena samo za sebe, obogatiti iskustvo, unaprijediti svoje znanje i vlastitim rukama učiniti svoj životni prostor drukčijim i dati mu notu svoje osobnosti.

Kristina Uvodić - OSCI
Voditeljica kreativnih radionica u Trgovini “Art Shop”
R. Boškovića 7, Split
tel. 021/312-672

Zdrava Prehrana

Kulinarski savjeti

savjeti zdravlje

Frizure

Brzi i korisni savjeti

Recepti

Moda

Moda
Modni trendovi

Ljepota

Prirodna kozmetika
Prirodna kozmetika

Dijeta

dijeta
Dijetalni recepti

Seks & Odnosi

sex i odnosi
Savijeti i iskustva

Recepti

recepti
Moja online kuharica