Sat08082020

Last updateTue, 07 Aug 2018 5pm


Savjeti za žene koje putuju same

savjeti-za-zene-koje-putuju-same

Trendovi u svijetu se svakodnevno mijenjaju, pravila i običaji koji su vrijedili prije 20 i više godina sada su prošlost. Ista situacija je i  sa putovanjima. Prema istraživanjima sve više žena se odluči da na putovanje odu same, bilo poslom ili na odmor. Međutim činjenica je da žene koje putuju same imaju veću vjerojatnost da će naići na probleme u određenim vezane za lokalne običaje i kulturu zemlje u kojoj se zateknu.

Svaka zemlja i kultura ima svoje mišljenje o tome koje je prikladno ponašanje za ženu, a reakcija na kršenje tih običaja može biti u rasponu od samog negodovanja do kaznene prijave pa čak i striže kazne. Na primjer, u Laosu je protuzakonito pozvati stanovnika Laosa koji je suprotnog spola u svoju hotelsku sobu, dok u Saudijskoj Arabiji se znalo dogoditi da su putnice čak i bivale uhićene zbog "nepodobnog" odijevanja.
Evo nekoliko jednostavnih savjeta ako  se odlučite same krenuti na put:

  • Putni dokumenti- provjerite valjanost vaše putovnice, te da li  je za vašu željenu destinaciju potrebna viza. Također provjerite da li postoje neka posebna upozorenja za zemlju koju namjeravate posjetiti.
  • Ostaviti kontakt informacije kod kuće- poželjno je, posebno ukoliko putujete u zemlje većeg rizika ostaviti sve kontakt informacije kod kuće- telefonske brojeve hotela u kojim ćete odsjedati, kopiju vaše putne karte, pa čak i kopiju vaše putovnice.
  • Nemojte nositi dragocjenosti - ostavite sve dragocjenosti, kao što su dodatne kreditne kartice i nakit kod kuće. Čak bezvrijedan nakit predstavlja nepotreban rizik za vašu sigurnost, jer lopov vjerojatno neće znati da to nije prava stvar dok ga ne ukrade.
  • Zdravstveno osiguranje- provjeriti da li vaše zdravstveno osiguranje koje imate pokriva liječenje u inozemstvu. Ukoliko ne, obavezno sklopite policu putnog osiguranja za vrijeme trajanja putovanja. Putna osiguranja su dosta povoljna, te ukoliko ih nemate, a nezgoda se dogodi, iznos liječenja može višestruko premašiti sveukupne troškove cijelog putovanja.
  • Lijekovi- ako uzimate lijekove na recept, provjerite imate li dovoljno za cijelo putovanje, pa čak i dodatne količine ukoliko se u slučajno vaše putovanje nenadano oduži. Ponesite svakako standardne lijekove protiv bolova, snižavanje povišene tjelesne temperature i slično. Lijekove nemojte nositi u neoznačenim bočicama nego u originalnom pakiranju, jer mnoge zemlje imaju stroge zakone protiv trgovine drogom te mogu biti sumnjivi lijekovi u neoznačenim bočicama.
  • Hotel - Odaberite hotel u sigurnoj zoni sa dobrom povezanosti, blizinom   javnog prijevoza ili taksija koji su lako dostupni i u neposrednoj blizini. Nakon što se prijavite u svoju sobu, provjerite kako bi bili sigurni da se vrata i prozori sigurno zaključavaju.
  • Pitajte za smjerove - Prije nego što krenete u obilazak iz vašeg hotela informirajte se kod osoblja hotela za plan grada i upute kako sigurno doći do mjesta kojeg namjeravate posjetiti. To će vam pomoći da izbjegnete nesigurna područja, te da se osjećate izgubljeno.
  • Pravilno odijevanje- najbolji odabir su konzervativne i neprimjetne haljine pogotovo kada ste sami na putovanju, te sva odjeća i obuća koja neće odskakati od kulture zemlje koju posjećujete. 

Zdrava Prehrana

Kulinarski savjeti

savjeti zdravlje

Frizure

Brzi i korisni savjeti

Recepti

Moda

Moda
Modni trendovi

Ljepota

Prirodna kozmetika
Prirodna kozmetika

Dijeta

dijeta
Dijetalni recepti

Seks & Odnosi

sex i odnosi
Savijeti i iskustva

Recepti

recepti
Moja online kuharica