Thu10292020

Last updateTue, 07 Aug 2018 5pm


Prhut i liječenje

problem prhuti i lijecenje

Jedan od najčešćih problema tjemena glave je prhut ili perut. Postoje dva tipa prhuti - suha i masna. Suha prhut je znak suhog vlasišta, a vidljiva je na odjeći i može se prepoznati po finoj teksturi. Masna prhut je veća, lijepi se za kosu i upućuje na povećano lučenje žlijezda.

Iako smo voljni trpjeti razne neugodnosti u životu, prhut nije jedna od njih. Vjerojatno zbog toga industrija šampona troši milijunske iznose na istraživanja kako bi proizvela šampon protiv prhuti koji zaista i djeluje.

Prhut nije nečista, ona je samo ostatak prirodnog kožnog procesa u kojem se odbacuje stara koža kako bi se stvorilo mjesto za novu. Obično vlasište odbacuje kožu nevidljivo. Ljuštenje i vidljiva prhut znak je da vlasište nadomješta kožne stanice puno brže nego što je normalno.

Nejasno je zašto se događa, ali osobe s prirodno masnijom kožom vlasišta sklonije su prhuti. Čak petina stanovništva ima problem prhuti.

Kako spriječiti prhut

Biotin - je vitamin B koji je važan za zadravlje kose i noktiju. Suha koža koja je sklona ljuštenju je znak nedostatka biotina.

Namirnice koje sadrže biotin su: soja, ječam, zob, žumanjak, gljive, cvjetača, banana i avokado. Biotin možemo pronaći u multivitaminima, vitaminima B kompleksa i samog u obliku tableta, stoga ukoliko redovnom prehranom ne unosite dovoljne količine bitona, razmislite o uzimanju suplemenata. Preporučena doza je 6 miligrama dnevno.

Čajevac - ulje ove biljke sadržava terpene, supstance antiseptičkih svojstava koje se mogu apsorbirati kroz gornje slojeve vlasišta. Preporuka je 10 kapi ulja čajevca umiješati u 3000 grama šampona.

Gavez - ljekovita kemikalija ove biljke alantion je jako dobra u borbi protiv prhuti. Potražite šampone koji sadržavaju gavez ili dodajte nekoliko kapi esencijalnog ulja u šampon i balzam za kosu.

Zdrava Prehrana

Kulinarski savjeti

savjeti zdravlje

Frizure

Brzi i korisni savjeti

Recepti

Moda

Moda
Modni trendovi

Ljepota

Prirodna kozmetika
Prirodna kozmetika

Dijeta

dijeta
Dijetalni recepti

Seks & Odnosi

sex i odnosi
Savijeti i iskustva

Recepti

recepti
Moja online kuharica