Wed05272020

Last updateTue, 07 Aug 2018 5pm


Kako pravilno četkati kosu?

kako pravilno cetkati kosu

Većina stručnjaka za kosu se slaže da je kako najbolja i najzdravija četka za kosu ona koja kombinira prirodnu veprovu dlaku i sintetičke čekinje (najlon). Najlonske čekinje zaglađuju vlasi, a veprova dlaka stimulira cirkulaciju vlasišta na taj način raspoređuje prirodna ulja sa tjemena prema krajevima kose i na taj način je čine sjajnijom i zdravijom. Ipak niti najbolja i najskuplja četka vam neće vam pomoći da imate lijepu i njegovanu kosu ukoliko je ne tretirate kako treba.

Ne češljajte mokru kosu
Mokra kosa je iznimno krhka stoga nije preporučljivo je četkati gustom četkom dok je vlažna. Za raščešljavanje mokre kose možete upotrijebiti češalj sa širokim zupcima.
Na taj ćete način izbjeći lomljenje kose, ali i elektricitet.

Češljajte cijelu dužinu kose
Češljajte se dugim potezima od tjemena prema krajevima kose u jednom pokretu. Ovim načinom četkanja ravnomjerno će se rasporediti sebum koji je jako bitan za strukturu kose. Sebum je izlučena mast koju proizvode žlijezde lojnice. Putem pora sebum ili takozvano prirodno ulje dolazi na površinu kože.  Ravnomjernim četkanjem to prirodno ulje raspoređujemo po cijeloj kosi. Ovo je posebno važno ako imate dugu kosu - ulje koje je štiti najpotrebnije je na njenim krajevima.

Prvo raščešljajte zamršene čvorove
Ukoliko koristite preparate za oblikovanje kose, obavezno najprije raščešljate zamršene dijelove kose, pa tek onda prođete četkom kroz cijelu kosu. Češljanje pomaže da uklonite prašinu, prljavštinu i višak sredstava za oblikovanje kose koja prikrivaju njenu prirodnu boju i čine da kosa gubi svoj sjaj.

Zdrava Prehrana

Kulinarski savjeti

savjeti zdravlje

Frizure

Brzi i korisni savjeti

Recepti

Moda

Moda
Modni trendovi

Ljepota

Prirodna kozmetika
Prirodna kozmetika

Dijeta

dijeta
Dijetalni recepti

Seks & Odnosi

sex i odnosi
Savijeti i iskustva

Recepti

recepti
Moja online kuharica