Wed06192019

Last updateTue, 07 Aug 2018 5pm


Žuti čaj Sencha – čaj za mršavljenje

zuti caj Sencha

Proljeće nam vrlo brzo stiže na vrata, a to je vrijeme kada i žene i muškarci rado posvete nešto više vremena sebi i svom zdravlju. To nas godišnje doba naprosto mami da što više vremena provedemo u prirodi, aktivnije prionemo sportu,  iako nas stresan ritam života nažalost  sve češće spriječava u tome.

Pa ipak, „Čajoteka Natura“ u Splitu koja nas već punih 6 godina oduševljava sa svojom vrhunskom ponudom čajeva i popratnog asortimana, pobrinula se da u svojoj bogatoj riznici izdvoji jednu posebnu vrstu čaja, koja je svih ovih godina pokazala nevjerovatan rezultat u skidanju viška kilograma, (kojih se toliko u proljeće želimo riješiti Smile ),ali je  i odličan lijek ukoliko patite od visokog negativnog kolesterola u krvi!

Naime, Žuti čaj „Sencha“,koji je Čajoteka „Natura“ iz Splita  kao vrstu prva dovela na hrvatsko tržište još u proljeće 2007god., Splićanima je itekako dobro poznat kao fantastičan ubojica masnoća koji pomaže i osobama s osjetljivim želucem te onima koji se premalo kreću. Nastao je u suradnji njemačkih i kineskih stručnjaka po recepturi tradicionalnih kineskih čajeva.

Žuti čajevi se na dalekom istoku po kakvoći i svojom posebnošću svrstavaju u kategoriju rariteta i specijaliteta poput Bijelih čajeva. Kao i Bijeli, Žuti čaj je vrlo blago oksidiran a za razliku od Zelenog pomalo u toku proizvodnje izgubi svoj travnati okus ali zadrži zdrave karakteristike Zelenog i Bijelog čaja. Kinezi drže da je još zdraviji od Zelenog, ima puno manji udio teina a i blaži je za želudac.

Proces limitirane proizvodnje mu je prilično složen, pa mu i to uz svoju posebnost diže cijenu na svjetskom tržištu. Listovi mu se prvo kratko poprže na velikim željeznim posudama nakon čega se umataju u debeli papir ili specijalne tkanine te se čaj pusti da malo „odstoji“ na suhom i tamnom mjestu. Tada dolazi do stvaranja posebnog enzima koji se pokazao izuzetan „ubojica masnoća“. Sam proces kratkog prženja, umatanja i mirovanja ponavlja se nekoliko puta u par dana.

Neki od poznatijih tradicionalnih Žutih čajeva su Kekecha, Yellow Sun te Yin Zhen (vrhunski Bijeli čaj – samo posebno obrađen!), a tek nedavno se „rodio“ Žuti čaj Sencha te stigao na hrvatsko tržište, nakon čega je uslijedila prava pomama za ovom vrstom.
Već nakon mjesec dana svakodnevne konzumacije naš Žuti čaj će:

  •     očistiti Vaše tijelo od toksina
  •     regulirati šećer u krvi
  •     regulirati krvni tlak
  •     lagano očistiti tj. obnoviti jetru
  •     vezati te otopiti višak masnoća u tijelu
  •     „njegovati“ Vaš želudac i crijeva te pospješiti probavu (ubrzati metabolizam!)
  •     regenerirati kožu
  •     opustiti Vaš organizam
  •     lagano ojačati Vaš imunitet organizma

Ovaj dragulj će kao čisti čaj oduševiti poznavatelje ove grupacije a onima koji tek žele spoznati njegova ljekovita svojstva te njegovu učinkovitost kad su masnoće u pitanju predlažemo kušati 2-je obogaćene varijacije Žutog čaj Sencha-e: „Pomegranate/Cranberry“ ili „Lemon/ ginger“!

Brusnice i Goji bobice u njemu dodatno će ojačati vaš organizam jer su se pokazale izvrsne u jačanju imunološkog sustava, dok će druga kombinacija sa đumbirom i limunom izvrsno goditi osobama sa osjetljivim želucem, lošom cirkulacijom te dodatno pripomoći snižavanju lošeg kolesterola.

Ovaj čaj pripremajte uvijek svjež na način da jednu poravnatu čajnu žličicu prelijete sa 2,5-3 dcl nježno vruće vode (cca 70C), procijedite nakon 3min te popijete u maksimalno sat-dva  vremena. Ukoliko dulje ostane vidjet ćete da mijenja svoju boju, miris, pa i okus kao Zeleni i Bijeli čajevi pa ga nikad ne pripremajte više nego ga planirate popiti u sat-dva!

Za osobe s visokim kolesterolom savjetujemo 2x dnevno po 3 dcl Žutog čaja (za što Vam je dovoljno naručiti 100gr koji će trajati mjesec dana!) a za osobe s viškom kilograma 2x dnevno po pola litre (naručite 150gr za kuru za jedan mjesec!) što je sasvim dovoljno za željeni rezultat bez posebnih dijeta!

Obzirom da je kombinacija Žuti čaj kao dnevni napitak te Bijeli čaj kao večernji napitak dala fascinantne rezultate, „Čajoteka Natura“ u Splitu daje detaljna uputstva kada i koliko količinski konzumirati koju vrstu, te kako pripremiti koji napitak.
Jedno je sigurno, u ovom čaju ćete toliko uživati dok on odrađuje svoj zdrastveni efekt na Vaš organizam, a u „Čajoteci Natura“ možete izabrati desetak različitih vrsti bilo čistog ili obogaćenog Žutog čaja.

autor: vl. Čajoteke "Natura" Anja Jaenicke Kaliterna

Čajoteka "Natura"
Bosanska 2
Split
tel/fax: 021-341 024

Zdrava Prehrana

Kulinarski savjeti

savjeti zdravlje

Frizure

Brzi i korisni savjeti

Recepti

Moda

Moda
Modni trendovi

Ljepota

Prirodna kozmetika
Prirodna kozmetika

Dijeta

dijeta
Dijetalni recepti

Seks & Odnosi

sex i odnosi
Savijeti i iskustva

Recepti

recepti
Moja online kuharica