Wed07172019

Last updateTue, 07 Aug 2018 5pm


Zdravlje iz dinje

zdravlje iz dinje

Ova slatka voćka koju još nazivamo i dina, melon, pekun, pipun i pepun, porijeklom je iz daleke Azije, a rado su je konzumirali drevni Kinezi i Rimljani. U njoj, uz obije vode, vlakana, te jako malo kalorija (cc 24 – 31kcal/100g), prevladavaju iznimno jaki antioksidansi: beta karoten koji se u našem organizmu pretvara u vitamin A, te vitamin C.

U dinji još pronalazimo i snažan antioksidans: enzim superoksid dismutaza koji je prirodno prisutan u ljudskim i životinjskim organizmima, te kao važan antioksidans ima ulogu prve linije obrane svih stanica koje su izloženih udaru slobodnih radikala kisika, a koji su štetni za ljudski organizam, te ih pretvara u manje škodljiv spoj: vodikov peroksid.

Tu je nadalje i kalij koji zajedno sa natrijem, sudjeluje u regulaciji arterijskog krvnog tlaka, a zajedno s vodom, kojom dinja obiluje, pomaže pri eliminaciji štetnih tvari iz našeg organizma.

Vitamini iz skupine B - B6 i B3, zajedno s dijetalnim vlaknima utječu na prirodni balans ugljikohidrata te stabiliziraju razinu šećera u krvi, dok su dijetalna vlakna ujedno podobna pri prirodnoj regulaciji probave. Dinja također obiluje i s više probavnih enzima, koji su uključeni u zaštitu od nastanka raka crijeva.

Ova se voćka savršeno uklapa u sve voćne salate, dobro se slaže sa sladoledom, a neki od dinje čak prave i osvježavajuće ljetne juhe. I Italiji dinja se poslužuje uz pršut, a u nekim zemljama uz piletinu i morske plodove.

Aromu dinje možemo pojačati uz dodatak limunovog soka, dok cimet, metvica i kajenski papar, također mogu biti zanimljiv dodatak.

Zdrava Prehrana

Kulinarski savjeti

savjeti zdravlje

Frizure

Brzi i korisni savjeti

Recepti

Moda

Moda
Modni trendovi

Ljepota

Prirodna kozmetika
Prirodna kozmetika

Dijeta

dijeta
Dijetalni recepti

Seks & Odnosi

sex i odnosi
Savijeti i iskustva

Recepti

recepti
Moja online kuharica