Fri12132019

Last updateTue, 07 Aug 2018 5pm


Zanimljivosti o čokoladi

cokolada i zdravlje

Većina nas obožava čokoladu, ali je često izbjegavamo zbog straha debljanja, jer vjerujemo da će nam pokvariti zube ili ten. Čokolada nije samo delicija u kojoj uživaju svi bez obzira na dob. Ona je zdrava i ljekovita jer smanjuje stres, pomaže u sprečavanju srčanih bolesti, jača imunitet, djeluje antidepresivno, ali i kao afrodizijak.  Evo nekoliko zanimljivosti o čokoladi koje možda niste znali:

Čokolada pomaže kod treninga

Skupe sportske i proteinske napitke koje često konzumirano kod tjelesnih napora, poput vježbanja može jednostavno zamijeniti čokoladno mlijeko. Istraživanja su pokazala da je čokoladno mlijeko djelotvorno smanjuje bolove u mišićima, a ujedno je i ugodnijeg okusa.

Čokolada kao antioksidant

Čokolada sadrži flavonoide koji imaju antioksidativna svojstva, djeluju protuupalno i štite stanice organizma.  Istraživanja su pokazala da konzumiranje namirnica bogatim flavonoidima smanjuje rizik od srčanih oboljenja.  Tamna čokolada pomaže rad srca, smanjuje krvni tlak i razinu kolesterola u krvi, i to čak za 10%.

Čokolada za dobro raspoloženje

Čokolada stimulira proizvodnju endorfina, koji je poznat još i kao hormon sreće, a sadrži i serotonin, hormon koji stabilizira raspoloženje. U čokoladi se nalaze i teobromin te niska razina kofeina koji daju blagi stimulativni učinak.

Čokolada ne uzrokuje akne i karijes

Iako je ustaljeno mišljenje da pojavu akni ponekad razlog treba tražiti u čokoladi, ipak niti jedno istraživanje nije pokazalo da je upravo čokolada uzrok pojave akni. Također isto vrijedi i za pojavu karijesa, jer on nastaje zbog nedostataka higijene.

Zdrava Prehrana

Kulinarski savjeti

savjeti zdravlje

Frizure

Brzi i korisni savjeti

Recepti

Moda

Moda
Modni trendovi

Ljepota

Prirodna kozmetika
Prirodna kozmetika

Dijeta

dijeta
Dijetalni recepti

Seks & Odnosi

sex i odnosi
Savijeti i iskustva

Recepti

recepti
Moja online kuharica