Thu01172019

Last updateTue, 07 Aug 2018 5pm


Vegetarijanstvo i zdravlje

vegetarijanstvo

Vegetarijanstvo, tj. prehrana bez namirnica životinjskog podrijetla, obuhvaća više varijanti prehrane, ovisno o tome što se može, a što ne može konzumirati. Tako s jedne strane imamo najliberalnije vegetarijance koji u svoju prehranu uključuju mlijeko, jaja pa i peradarsko meso, a s druge vegane koji su iz svoje prehrane isključili apsolutno sve što je životinjskog porijekla.

Činjenica je kako vegetarijanska prehrana biva sve popularnija, te kako joj se priklanja sve više ljudi. Kao i svi koji žele primjenjivati zdravu i raznovrsnu prehranu, tako i vegetarijanci trebaju konzumirati raznovrsne obroke koji uključuju orašaste plodove, sjemenke, mliječne proizvode s niskim udjelom masnoće (ovisno o tome koji smjer vegetarijanstva su prihvatili), mahunarke te različita jela i proizvode s cjelovitim žitaricama.

Vegetarijanstvo je popularno, posebno među mlađim generacijama, a razlozi su različiti. Neki se na vegetarijanski način prehrane odlučuju zbog  zdravstvenih razloga, dio iz moralnih pobuda, a neki jednostavno žele isprobati nešto novo. Naime, istraživanja su pokazala da su osobe koje primjenjuju vegetarijansku prehranu zdravije i da u prosjeku duže žive. Bez obzira na to o kojem se razlogu radilo, dobrobiti vegetarijanstva su više nego očigledne, a ovdje ćemo navesti samo neke: 

Manja mogućnost prekomjerne težine - vegani su rijetko pretili, a općenito gledajući vegetarijanci su mršaviji od osoba koji redovito konzumiraju meso. Međutim, ne jesti meso ne znači istodobno biti mršav, jer ukoliko se konzumiraju ostale namirnice bogate mastima u konačnici je moguć unos jednake količine energije kao i kod osoba koje jedu meso.

Smanjeni rizik od bolesti srca i krvnih žila - s obzirom da primjena vegetarijanske prehrane istovremeno znači i smanjeni unos kolesterola te nezasićenih masnih kiselina logično je da se vegetarijanci manje susreću sa problemom povišenog kolesterola u krvi.

Kanadski institut je proveo istraživanje s osobama koje su imali povišeni kolesterol u krvi, tako da su ispitanike podijelili u tri grupe. Prva grupa je tijekom šest mjeseci primjenjivala vegetarijansku prehranu temeljenu na smanjenom unosom masti, dok su druge dvije imale također vegetarijansku prehranu u kojoj su bili uključeni proizvodi poput mlijeka od soje, tofua, orašastih plodova, zobi, graška i graha. Nakon šest mjeseci u prvoj je skupini loš kolesterol prosječno pao za 8 mg/dl dok je u druge dvije skupine pao za 24 mg/dl. Zaključak je da, iako se puno ljudi oslanja na lijekove, promjena načina prehrane može dati puno bolje rezultate.

Smanjeni problemi povišenog krvnog tlaka - razlog tome je još uvijek nepoznat, ali znanstvenici tvrde da je jedan od mogućih razloga povećana količina kalija, magnezija, višestruko nezasićenih masti i vlakana u prehrani.

Zdrava Prehrana

Kulinarski savjeti

savjeti zdravlje

Frizure

Brzi i korisni savjeti

Recepti

Moda

Moda
Modni trendovi

Ljepota

Prirodna kozmetika
Prirodna kozmetika

Dijeta

dijeta
Dijetalni recepti

Seks & Odnosi

sex i odnosi
Savijeti i iskustva

Recepti

recepti
Moja online kuharica