Tue07072020

Last updateTue, 07 Aug 2018 5pm


Umjetna sladila - da ili ne?

umjetna sladila

Umjetna sladila se najčešće koriste iz medicinskih razloga, i to kao alternativa šećeru za osobe koje boluju od dijabetesa. Također mnogo poznatiji razlog korištenja umjetnih sladila je želja za manjim unosom kalorija. Međutim pokazalo se da to baš i nije uvijek djelotvorno.

Mnogi posežu za umjetnim sladilima i raznim niskokaloričnim pićima, ali sve to nadoknade na drugi način - kroz povećani unos ostale hrane. Čak postoje i razne teze kako umjetna sladila mogu povećati osjećaj gladi. Treba znati da jedna mala žličica šećera ima samo 16 kalorija koje se jednostavno mogu potrošiti penjanjem stepenicama umjesto korištenjem lifta.

Ovog detalja se u svakom slučaju dobro prisjetiti, ukoliko se umjetno sladilo koristi samo zbog smanjenog unosa kalorija.

U nastavku donosimo kratki pregled umjetnih sladila:

Saharin - predstavlja organsku komponentu dobivenu sintezom iz nafte i 300 puta je slađi od šećera  te je jedan od prvih zamjena za šećer koji je dobio odobrenje od FDA (Uprava za hranu i lijekove SAD).  Iako su određena istraživanja navodila kako prevelika upotreba saharina može dovesti do tumora (posebno mokraćnog mjehura) kod laboratorijskih miševa, nikakvi neželjeni učinci nisu uočeni kod ljudi.

Aspartam - se sastoji od dvije aminokiseline - fenilalanin i asparagin, a poznat je još i pod nazivom nutrasweet. Od strane FDA je odobren 1981. godine, a danas ga možemo pronaći u preko 5.000 različitih proizvoda. O štetnosti aspartama napisani su mnogi članci, međutim to je i dalje najrasprostranjeniji zaslađivač.  Doktor Adrian Gross, FDA toksikolog, svjedočio je u američkom Kongresu o činjenici kako je aspartam uzročnik tumora mozga, ali je FDA odbacila njegovo istraživanje. Budući da je aspartam prošao kao siguran za konzumaciju, učestalost tumora mozga u starijih od 65 godina, porasla je za 67% (1973 - 1990).

Također, prema istraživanjima doktora Robertsa, aspartam dovodi do dijabetesa, uzrokuje konvulzije, dovodi do pogoršanja drugih komplikacija kao što su retinopatija, katarakta, neuropatije. Do danas je registrirano preko 90 različitih zdravstvenih nuspojava povezanih s njegovom konzumacijom. Neke od njih su: slabljenje vida, sljepoća, smanjena vlažnost oka, oštećenje sluha, glavobolje, migrene, epileptični napadi, otežan govor, pospanost, vrtoglavica, depresija, anksioznost, fobija, agresija, mučnina, proljev, gubitak kose..... Zbog svega ovoga aspartam je dobio naziv tihi ubojica koji se nalazi u sokovima i žvakaćim gumama.

Stevia - je grm koji raste u Južnoj Americi, a domoroci Paragvaja i Brazila je već stoljećima koriste kao zaslađivač. Svježe lišće stevije ugodnog je okusa, a ekstrat je 200 - 300 puta slađi od šećera. U drugim dijelovima svijeta stevija je dugo godina, zahvaljujući američkom tvrdom stavu o “štetnosti”, zbog interesa velikih kompanija umjetnih zaslađivača i šećera, bila “zabranjena” biljka. Napokon, nakon 30 godina, FDA je konačno promijenila stajalište i stevija, od kraja 2008. godine, više nije “zabranjena” biljka. Unatoč ekstremno slatkom okusu prirodnih spojeva u ovoj biljci, stevija ne izaziva karijes.

Zdrava Prehrana

Kulinarski savjeti

savjeti zdravlje

Frizure

Brzi i korisni savjeti

Recepti

Moda

Moda
Modni trendovi

Ljepota

Prirodna kozmetika
Prirodna kozmetika

Dijeta

dijeta
Dijetalni recepti

Seks & Odnosi

sex i odnosi
Savijeti i iskustva

Recepti

recepti
Moja online kuharica