Thu01172019

Last updateTue, 07 Aug 2018 5pm


Tri jednostavna i prirodna načina za detoksikaciju organizma

savjeti za prirodnu detoksikaciju

Ako se u posljednje vrijeme često osjećate iscrpljeno i umorno, a uz to možda imate problema s kožom ili probavom, možda je vrijeme za neku od metoda detoksikacije tijela. Toksini u naš organizam dolaze iz hrane ili vode koje konzumiramo, zraka kojeg udišemo, higijenskih i kozmetičkih preparata koje nanosimo na kožu, te raznih kemikalija iz naše okoline, poput sredstava za čišćenje i sl.

Naša tijela za eliminaciju štetnih tvari koriste dobro uhodani mehanizam, koji obuhvaća organe jetru, bubrege, pluća i kožu, te se one redovno izbacuju putem tjelesnih izlučevina.

Međutim, ponekad naši prirodni sustavi obrane postanu preopterećeni pa tijelo postaje sve više osjetljivo na bolesti. Postoje brojne metode detoksikacije, od jednostavnijih za rješavanje manjih problema, do kompleksnijih, poput detaljnog dugoročnog planiranja prehrane, koja se koristi kod ozbiljnijih tegoba. Mi vam u nastavku donosimo tri jednostavna i potpuno prirodna načina za čišćenje tijela od štetnih tvari, koje možete redovito koristiti kako biste riješili manje tegobe, te održali svoje tijelo zdravim.

1. Topla kupka s dodatkom morske soli izvrstan je i vrlo ugodan način eliminacije štetnih tvari. Kako stres doprinosi akumulaciji toksina, ovakva opuštajuća detoksikacija smanjit će i razine hormona stresa u vašem tijelu te pripomoći čišćenju organizma. Morska sol poticajno djeluje na metabolizam i izmjenu tvari u organizmu, stoga ovakva kupka potiče izmjenu minerala i toksina između tijela i vode. Ljeti blagotvorna svojstva ovakve kupke možete iskusiti i kupanjem u moru. Morski je zrak napunjen negativnim ionima, koji također pomažu detoksikaciji krvi i tkiva i olakšavaju brzo uklanjanje otpada.

2. Sve popularnija metoda mućkanja suncokretovim uljem potiče iz tradicionalne Indijske medicine zvane Ayurveda. Primjenom ovog postupka iz tijela se odstranjuju štetne tvari, a za redovitu se primjenu smatra kako donosi izvrsne rezultate. Provodi se tako što se jedna žlica ulja u ustima polako mućka provlačeći između zubiju, u trajanju od 15 do 20 minuta. Budite pažljivi da pritom ne progutate ulje. Po završetku ispljunute tekućinu koja bi trebala biti potpuno bijela. Usta potom isperite vodom, te četkicom i pastom operite zube. Postupak se može provoditi i više puta na dan (1-3 puta), uvijek na prazan želudac, a preporuča se koristiti hladno prešano nerafinirano ulje.

3. Ciljanim suzdržavanjem od određene vrste hrane možemo pročistiti i regenerirati kako sustav za probavu, tako i cjelokupni organizam. Za početak, izbacivanjem alkohola, bijelog šećera, zasićenih masnoća i previše kave (a također i cigareta), eliminirat ćete velike uzročnike gomilanja toksina u vašem tijelu. Pijte mnogo čiste vode, najmanje dvije litre dnevno, čime ćete pospješiti čišćenje. Jedite obilje vlakana, uključujući cjelovite žitarice te organski uzgojeno svježe voće i povrće. Lisnato zeleno povrće, brokula, cikla, rotkvice kao i alge izvrsni su za detoksikaciju. Za one malo poduzetnije, savjetujemo cjelodnevnu dijetu od svježih i prirodnih voćnih i povrtnih sokova, koji će osvježiti, pročistiti i revitalizirati cijeli vaš organizam.

by Renata Kos, Divine Energy Park

Zdrava Prehrana

Kulinarski savjeti

savjeti zdravlje

Frizure

Brzi i korisni savjeti

Recepti

Moda

Moda
Modni trendovi

Ljepota

Prirodna kozmetika
Prirodna kozmetika

Dijeta

dijeta
Dijetalni recepti

Seks & Odnosi

sex i odnosi
Savijeti i iskustva

Recepti

recepti
Moja online kuharica