Wed02262020

Last updateTue, 07 Aug 2018 5pm


Surutka kao lijek

surutka kao lijek

Surutka je nusproizvod koji nastaje kao jedan u nizu prilikom sirenja sira. Ne sadrži puno kalorija, a iznimno je bogata vitaminima, proteinima, natrijem, fosforom, kalijem, kobaltom, cinkom, manganom, željezom, fosforom, raznim aminokiselinama te brojnim drugim bitnim sastojcima koji je čine neizmjerno zdravom i korisnom za naš organizam.

Svi ti korisni sastojci iz surutke, nedvojbeno utječu na očuvanje zdravlja i prirodne ravnoteže unutar našeg organizma. Znanstveno je dokazano i to da surutka pogoduje pročišćavanju jetre, osobito ako je jetra bila trajno opterećena ili čak oštećena uslijed konzumacije jakih lijekova ili sličnih supstanci.

Surutka u tom slučaju omogućava obnovu i izlječenje stanica jetre, te sprječava njihovo propadanje, te nastanak ciroze jetre kao posljedice njenog trajnog oštećenja nastalog uslijed konzumacije alkohola, lijekova, raznih opijata i sl.

Surutka također pozitivno utiče i na rad pluća, te se preporuča osobama koje imaju problema s dišnim putovima, bronhitisom te osobama koje su u procesu oporavka od upale pluća ili drugih plućnih bolesti.

Surutka je također iznimno korisna za naš imunološki sustav; ona jača prirodni imunitet i pridonosi poboljšanju prehrane kod osoba koje imaju problema s pre malom težinom.

U takvim slučajevima, surutka osigurava potreban unos na početku spomenutih, korisnih tvari, a pritom nije neugodna ukusa i ne spada u skupinu namirnica koje osobe s pomanjkanjem apetita odbijaju konzumirati jer su teške za probavu ili zahtijevaju vrijeme kako bi se pojele i na taj način unijele u organizam.  urutku je preporučljiva i osobama kojima nedostaje bilo koje od navedenih tvari - minerala, proteina ili vitamina.

Jedina mana kod konzumacije ovog zdravog napitka može nastati kao posljedica prekomjerne konzumacije, uslijed čega može doći do želučanih problema, odnosno pojave rijetke stolice.

Zdrava Prehrana

Kulinarski savjeti

savjeti zdravlje

Frizure

Brzi i korisni savjeti

Recepti

Moda

Moda
Modni trendovi

Ljepota

Prirodna kozmetika
Prirodna kozmetika

Dijeta

dijeta
Dijetalni recepti

Seks & Odnosi

sex i odnosi
Savijeti i iskustva

Recepti

recepti
Moja online kuharica