Wed06192019

Last updateTue, 07 Aug 2018 5pm


Što je homeopatija

homeopatija

Homeopatija je alternativna metoda liječenja koja je svoj naziv dobila od grčke riječi homeo, što znači „slično” i pathos, što znači „patnja”. Sam naziv najbolje objašnjava homeopatsku filozofiju koja se bazira na liječenju upravo onim što uzrokuje patnju sličnu onoj patnji uzrokovanoj bolešću. 

Riječ je o medinciskom sistemu liječenja čiji je osnivač njemački liječnik i kemičar Samuel Christian Friedrich Hahnemann (1755 – 1843), a početke homeopatskih metoda liječenja susrećemo već u Antičkoj Grčkoj gdje Hipokrat, u svojim tekstovima, nagovještava začetke homeopatije pozivajući se na dvije metode liječenja: liječenje putem suprotnosti i putem sličnosti.

Klasična homeopatija je zasnovana je na 8 principa što su:

 • Vitalna (životne) sila
 • Osjetljivosti
 • Mijazmi
 • Zakoni sličnosti
 • Dokazivanje
 • Potentizacije
 • Davanje samo jednog lijeka
 • Smjer izlječenja (Heringov zakon)

Metoda liječenja kod koje se u potpunosti poštuju ovih 8 principa smatra se klasičnom homeopatijom. No, tijekom vremena iz homeopatije su se razvile i razne druge metode liječenja koje, premda imaju dosta sličnosti s klasičnom homeopatijom, u principu to nisu s obzirom na to da se ne zasnivaju na 8 osnovnih principa homeopatije.

VITALNA (ŽIVOTNA) SILA

Homeopatija se ne ograničava na fizičku razinu postojanja, već priznaje postojanje razine koja se ne može percipirati s osnovnih 5 čula. Po filozofiji homeopatije čovjek je ta Vitalna (Životna) Sila, tj. energija koja se manifestira u 3 razine:

 • mentalnom
 • emotivnom
 • fizičkom

Ravnoteža, ili savršeno stanje te Vitalne Sile, što se ujedno smatra i njenim prirodnim stanjem, manifestira se apsolutnim mentalnim, emotivnim i fizičkim zdravljem. Međutim uslijed djelovanja raznih utjecaja, ta se Vitalna Sila može izbaciti iz svoje ravnoteže i to je ono što se u homeopatiji smatra bolešću.

Ta bolest će se odraziti na mentalnoj, emotivnoj ili fizičkoj razini, određenim simptomima, a ta manifestacija je ono što se u standardnoj medicini smatra bolešću. S homeopatske točke gledišta bolest može postojati samo na energetskoj razini, gdje se nalazi naša Vitalna Sila, a sve što se događa na mentalnoj, emotivnoj ili fizičkoj razini nije ništa drugo već manifestacija te iste bolesti.

Ovakvo poimanje čovjeka ne susrećemo samo u homeopatiji, već u svim holističkim medicinskim granama, poput ajurvede (indijske medicine), kineske medicine, sida medicine, tibetanske medicine itd.

Viđenjem čovjeka kao vida energije, homeopatija ne negira shvaćanja klasične medicine, već ih dopunjava, zalazeći u oblasti živog bića koje su klasičnoj medicini nepoznate. Homeopatija i klasična medicina su komplementarni medicinski sustavi, koji se međusobno dopunjuju.

SIMILIA SIMILIBUS CURENTUR (SLIČNO LIJEČI SLIČNO)

Zakon sličnosti glasi: svaka supstanca koja kod zdravog čovjeka uzrokuje određene fizičke, emotivne ili mentalne simptome može izliječiti te simptome, i to ako se isti jave kao rezultat bolesti. Zakon sličnosti je u liječenju prvi primijenio švicarski liječnik, znanstvenik i filozof Paracelzus (1493 –1541).

Koje se sve bolesti mogu liječiti homeopatijom?

Homeopatski lijekovi

Zdrava Prehrana

Kulinarski savjeti

savjeti zdravlje

Frizure

Brzi i korisni savjeti

Recepti

Moda

Moda
Modni trendovi

Ljepota

Prirodna kozmetika
Prirodna kozmetika

Dijeta

dijeta
Dijetalni recepti

Seks & Odnosi

sex i odnosi
Savijeti i iskustva

Recepti

recepti
Moja online kuharica