Fri05242019

Last updateTue, 07 Aug 2018 5pm


Štetnost elektronske cigarete

stetnost ecigareta

Elektronske cigarete (e-cigarete) koje mnogi vide kao zdravu alternativu za pušenje ipak uzrokuju oštećenje pluća, objasnili su znanstvenici sa Sveučilišta u Ateni na godišnjem kongresu Europskog udruženja za dišne putove u Beču.

Profesorica Christina Gratziou i njezin tim stručnjaka pokrenuli su istraživanje kojim bi utvrdili koji su sve kratkoročni učinci pušenja e-cigareta i kako se oni mogu manifestirati na zdravlje različitih osoba, uključujući nepušače bez poznatih zdravstvenih problema, kao i pušače sa i bez poteškoća s plućima i dišnim putevima.

Istraživanje se provodilo na 32 volontera, od kojih je osmero bilo nepušača, a dvadeset i četvero su bili dugogodišnji pušaći. Neki od ispitanika su imali sasvim zdrava pluća, dok su neki patili od astme ili od kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB).

Ispitanici su imali zadatak konzumirati e-cigarete u trajanju od 10 minuta, inhalirajući paru u pluća. Spirometrijom, kao i drugim dijagnostičkim procedurama koje su korištene za mjerenje otpora dišnih puteva došli su do saznanja kako je konzumacija elektronske cigarete prouzrokovala trenutačno povećanje otpora dišnih puteva koje je potrajalo čak 10 minuta nakon konzumacije i to kod većine ispitanika.

Znanstvenici su prilikom provođenja ovog istraživanja također došli i do slijedećih saznanja:

  • Kod nepušača koji su konzumirali e-cigaretu tijekom 10 minuta povećao se otpor dišnih puteva sa 182% (prosjek) na 206%, a znanstvenici su to opisali kao "značajan porast".
  • Kod redovnih pušači koji su konzumirali e-cigaretu tijekom 10 minuta, spirometrija je također pokazala značajan porast otpora dišnih puteva i to čak sa 176% na 220%.
  • Kod astmatičara ili osoba koje pate od KOPB-a, a koje su konzumirale e-cigaretu tijekom 10 minuta testovi nisu pokazali značajan porast otpora dišnih puteva.

Nadalje, na štetnost konzumiranja elektronske cigarete (e cigarete) upozoravaju i njemački znanstvenici koji ukazuju na štetnost propilen-glikola koji se u e cigarete dodaje kako bi se stvorila nikotinska para, a koji može izazvati trajno oštećenje dišnog sustava.

Njemački znanstvenici pojašnjavaju da kako bi se kod elektronske cigarete stvorila para obogaćena nikotinom, dodat je propilen-glikol, otrovna tvar koja zapravo čini do 90% sadržaja e cigareta, a koji se dodaje da bi se postigao učinak pušenja pravih cigareta može izazvati akutnu iritaciju respiratornog sustava, ali i trajno oštećenje dišnih organa.

Činjenica je kako je još 2009. godine američka FDA provela analizu punjenja e cigareta te pronašla tragove kancerogenog nitrozamina te drugih potencijalno opasnih tvari i to kod nekoliko proizvođača. No proizvođači tvrde kako nitrozamina ima puno više u klasičnim cigaretama.

No činjenica je kako elektronske cigarete u slobodnoj prodaji nisu svrstane pod medicinska pomagala, te samim tim ni ne podliježu regulaciji duhanskih proizvoda. Čak i u razvijenim zemljama poput Velike Britanije uvoz raznih brandova e cigareta prolazi bez inspekcije, zbog čega stručnjaci ističu kako je nužno uvođenje regulacije ovog proizvoda kako bi se osigurao garantirani standard.

E-cigarete su zabranjene u Kanadi, Australiji.

Zdrava Prehrana

Kulinarski savjeti

savjeti zdravlje

Frizure

Brzi i korisni savjeti

Recepti

Moda

Moda
Modni trendovi

Ljepota

Prirodna kozmetika
Prirodna kozmetika

Dijeta

dijeta
Dijetalni recepti

Seks & Odnosi

sex i odnosi
Savijeti i iskustva

Recepti

recepti
Moja online kuharica