Sat04202019

Last updateTue, 07 Aug 2018 5pm


Snižavanje krvnog tlaka prirodnim putem

visoki tlak hrana

Povišeni krvni tlak povećava rizik od srčanog infarkta i moždanog udara, aneurizme, kognitivnog propadanja i zatajenja bubrega. Visoki krvni tlak  nije samo bolest osoba starije životne dobi, jer više od trećine mladih u dobi između 16-34 godine pati od nekog oblika hipertenzije. Također blago povišeni krvni tlak kroz dulje vremensko razdoblje može dovesti do preranog starenja i oštećenja mozga.

Tradicionalna medicina pristupa ovom problemu tako da se pacijentu daju razni sintetički lijekovi za snižavanje krvnog tlaka.

Krvni tlak često se povećava kako se povećava težinu, tako da je najvažnije postići zdravu tjelesnu težinu. Također postoje i određene namirnice koje pomažu sniziti tlak prirodnim putem.

Bademi su bogati nezasićenim masnim kiselinama koje pomaži u snižavanju kolesterola, kod bolesti arterija i u snižavanju visokog krvnog tlaka. Iako su bademi jako kalorični oni ipak pomažu kod mršavljenja (konzumacija u umjerenim količinama), jer ubrzavaju cirkulaciju te pomažu kod izgradnje mišićne mase. Svakodnevni unos šake badema može značajno pomoći u snižavanju krvnog tlaka, a ukoliko se uzimaju u kombinaciji sa ostalim orašastim voćem onda je to najbolji prirodni lijek za kardiovaskularni sustav.

Ljuta paprika sadrži kapsaicin koji širi krvne žile i na taj način ubrzava cirkulaciju te u konačnici snižava povišeni krvni tlak. Dvije čajne žličice ljute paprike pomiješajte u toploj vodi sa malo meda i aloe vere i dobiti ćete jaki prirodni lijek protiv hipertenzije. Ukoliko je ovaj napitak previše žestok za vaš ukus, onda pokušajte što češće koristiti crvenu papriku kao začin jelima.

Banane su bogate kalijem, a kalijev klorid je kemijski element koji pomaže u snižavanja tlaka. Istraživanja su pokazala da je puno bolje snižavati krvni tlak uz pomoć hrane koja sadržava kalij nego uz same dodatke kalija. Znanstvenici s Medicinskog fakulteta St. George Medical u Londonu otkrili su da su ljudi koji su konzumirali kalijev citrat, koji se prirodno nalazi u hrani, imali isti učinak snižavanja krvnog tlaka kao i osobe koje su uzimale kalijev klorid, koji je dostupan samo kao dodatak.

Tamna čokolada sadrži flavonoide koje čine krvne žile elastičnijima. Najbolje su tamne čokolade s najmanje 70% kakaa. Flavonoidi također pomažu organizmu da se bolje podnosi stresne situacije koje znaju biti uzrok povišenog krvnog tlaka.

Lubenica nije samo osvježavajuće voće, nego i sadrži važne hranjive tvari, uključujući vlakna, likopene, vitamin A i kalij. Jedna vrsta aminokiseline koju sadrži lubenica ima učinak snižavanja tlaka, piše u studiji Sveučilišta u Floridi.

Sok kokosa je bogat kalijem i elektrolitima. Istraživanja su pokazala da je svakodnevno uzimanje kokosovog soka dovelo do značajnog snižavanja sistoličkog (gornja vrijednost) kod 71% ispitanika, dok je kod 29% učesnika u istraživanju dovelo do snižavanja dijastoličkog (donja vrijednost) tlaka.

Kurkuma je začin koji je ima najsnažnije protuupalno djelovanje u biljnom svijetu.  Jedna od poznatih prehrambenih prednosti kurkume odnosi se na njene sposobnosti smanjenja upala u organizmu.  S obzirom da je upala zna biti uzrokom povišenog kolesterola i krvnog tlaka, kurkuma upravo svojim prirodnim djelovanjem pomaže u održavanju zdravog kardiovaskularnog sustava. Više o utjecaju kurkume na naše zdravlje možete pročitati ovdje.

Češnjak na sniženje krvnog tlaka djeluje najviše svojom sposobnošću da opusti glatke mišiće krvnih žila i tako ih proširi.U sirovom stanju, ali i kuhan, češnjak dovodi do sniženja krvnog tlaka, ali je svjež dokazano učinkovitiji.

Celer snižava krvni tlak smanjujući hormon stresa koji dovodi do sužavanja krvnih žila i porasta tlaka. Celer je prema tome najefikasniji kod bolesnika kod kojih tlak raste zbog psihičkog stresa. Uz to celer  dovodi i do sniženja kolesterola, koji je često povišen kod osoba s esencijalnom hipertenzijom.

Zdrava Prehrana

Kulinarski savjeti

savjeti zdravlje

Frizure

Brzi i korisni savjeti

Recepti

Moda

Moda
Modni trendovi

Ljepota

Prirodna kozmetika
Prirodna kozmetika

Dijeta

dijeta
Dijetalni recepti

Seks & Odnosi

sex i odnosi
Savijeti i iskustva

Recepti

recepti
Moja online kuharica