Thu09242020

Last updateTue, 07 Aug 2018 5pm


Savjeti za ubod krpelja

ubod krpelja

Ubod krpelja može biti opasan za zdravlje ljudi, ali u većini slučajeva to nije tako, stoga nema ni potrebe na odlazak liječniku. Ipak ubodom krpelji mogu prenjeti bakterijsku bolest tzv. boreliozu ili lajmsku bolest. U tom slučaju se u dva do tri tjedna nakon ugriza javlja crvenilo u obliku prstena, i tada se treba javiti svom liječniku.

Krpelji nisu izbirljivi kod uboda, već traže mjesto dobrog obroka, a ljudi su im prilično dobar ulov. Evo nekoliko savjeta što učiniti ukoliko se jedan prilijepi uz vas:

Odstraniti krpelja – krpelji predstavljaju poseban problem jer oni ukopavaju svoje male čeljusti u vašu kožu i drže se jako čvrsto. Ukoliko ga nasilno iščupate njegova usta mogu ostati u koži te izazvati infekciju. Najbolje je pincetom vrlo oprezno izvući krpelja. Ukoliko ne uspijete možete pokušati opeći krpelja na njegovoj stražnjoj strani. Ugasite žigicu i vrhom oprezno dotaknite krpelja. Vrućina ga može prisiliti da popusti.

Ukoliko vam pinceta nije pri ruci na vatu stavite kap petroleja, parafina, benzina ili kirurškog alkohola. To bi ga trebalo krpelja „natjerati“ da popusti. Ali trebate biti strpljivi, ponekad može proći i desetak minuta da zahvat uspije. Imajte na umu da su ove stvari zapaljive te se nikako ne smiju kombinirati zajedno sa upaljenom žigicom.

Također jedna opcija je prikrivanje krpelja kapima voska ili laka za nokte. Ove supstance će zatvoriti krpelju male otvore za disanje i ugušiti ga. 

Čišćenje – kada ste napokon odstranili krpelja, operite mjesto ugriza sapunom i vodom. zatim stavite joda ili neko drugo antiseptičko sredstvo da se spriječi infekcija.

Budite oprezni

Lipanj i srpanj predstavljaju vrhunac sezone krpelja, ali u nekim područjima oni su opasni od ranog proljeća sve do jeseni. Ukoliko provodite dosta vremena u prirodi obucite se što prikladnije. Odjećom prikrijte što više kože, znači najbolje je da pri boravku u prirodi imate duge hlače, čarape i duge rukave. A kada dođete kući dobro pregledajte tijelo jer određene vrste krpelja su jako sitne da ih je teško i primijetiti.

Jedan od načina dok boravite u prirodi da otkrijete da li ima krpelja je da zavežete komadić bijelog flanela za konopac i provučete ga kroz travu. ukoliko su na tom području krpelji oni će se prilijepiti za tkaninu.

Zdrava Prehrana

Kulinarski savjeti

savjeti zdravlje

Frizure

Brzi i korisni savjeti

Recepti

Moda

Moda
Modni trendovi

Ljepota

Prirodna kozmetika
Prirodna kozmetika

Dijeta

dijeta
Dijetalni recepti

Seks & Odnosi

sex i odnosi
Savijeti i iskustva

Recepti

recepti
Moja online kuharica