Fri12132019

Last updateTue, 07 Aug 2018 5pm


Saunom do zdravlja i ljepote

zdravlje i ljepota iz saune

Sauna ima mnoge pozitivne utjecaje za zdravlje i ljepotu kože tijela i lica. Redovitim odlascima u saunu metabolizam kože se pojačava dva do tri puta. Pore kože se otvaraju i toksične tvari izlaze kroz znoj te se poboljšava opskrba kisikom i hranjivim tvarima. Na taj način se usporava starenje kože i ona postaje sjajna, čvrsta, elastična i lijepa.

Možemo slobodno reći da je sauna čišćenje tijela, koje je omogućeno procesom znojenja, čime se odstranjuju površinske odumrle stanice kože. Na taj način koža postaje sjajnija mekša i zategnutija. Nakon saune koža izgleda pomlađeno, ima zdrav i rumeni izgled.

Sauna pomaže i u vječnoj borbi sa celulitom. Nagle promjene temperature jačaju vezivno tkivo te se ubrzava izlučivanje štetnih tvari i viška tekućine iz tkiva, a upravo oni su glavni krivci za  celulit.

Za saunu se često pogrešno tvrdi kako je dobra za mršavljenje, ali se istovremeno zaboravlja na nekoliko važnih činjenica. Treba znati da se višak kilograma neće nestati samo od boravka u sauni. Vaga nakon boravka u sauni može pokazati manje kilograma, ali razlog tome je da se organizam znojenjem riješio vode, ali njezin gubitak će se nadoknaditi već sljedećim obrokom ili napitkom. Gubitak težine je moguće postići odlaskom  u saunu i istovremenim se izbjegavanjem obilnih, kaloričnih i masnih obroka.

Odlazak u saunu je najbolje planirati u večernjim satima, jer se nakon toga čovjek osjeća vrlo opušteno i umorno pa često nema niti apetita za večerom.

Osim na ljepotu sauna također ima blagonaklon utjecaj i za zdravlje, jer povoljno djeluje na sustav srca i krvotoka. U uvjetima povišene temperature i naizmjeničnim prelaskom iz vrućeg u hladno, potiče se cirkulacija, te se srce bolje opskrbljuje kisikom i hranjivim tvarima.

Također uslijed povišene temperature potiče se oslobađanje i izlučivanje obrambenih tvari u krvi, koje štite od djelovanja različitih virusa i bakterija, te stoga sauna jača ukupni imunološki sustav organizma.

Nekoliko savjeta za korištenje saune:

  • optimalno je koristiti 3 puta tjedno
  • preporučuje se korištenje u večernjim satima
  • prije saune se ne smije piti alkohol
  • ne ulaziti u saunu gladan ili punog želuca
  • prije ulaska u saunu temeljito se tuširati i posušiti
  • ukoliko imate osjećaj hladnoće, noge do gležnja natopiti u toplu vodu
  • ne ulaziti u kupaćem kostimu u saunu, jer sintetički kostim u kombinaciji sa visokom temperaturom može uzrokovati upalne procese na koži

Zdrava Prehrana

Kulinarski savjeti

savjeti zdravlje

Frizure

Brzi i korisni savjeti

Recepti

Moda

Moda
Modni trendovi

Ljepota

Prirodna kozmetika
Prirodna kozmetika

Dijeta

dijeta
Dijetalni recepti

Seks & Odnosi

sex i odnosi
Savijeti i iskustva

Recepti

recepti
Moja online kuharica