Sun10202019

Last updateTue, 07 Aug 2018 5pm


Promijeni malo, stigla je Nova!

vrijeme za promjenu

Neke odluke i životne promjene još su uvijek stvar dobre volje, a ne novca. Uvjerili su nas da je potrebna hrpa novca da bismo mogli napraviti neke promjene u našim životima. S jedne strane sasvim točno, ali s druge, postoji mnoštvo malih stvari koje možemo promijeniti i drastično popraviti kvalitetu života, fizički izgled, raspoloženje, društveni život, a da ne ulazimo u nove financijske izdatke.

Svi volimo okrugle datume za uvođenje promjena u život. Neki s početkom godine (koje?) odlaze na dijetu, neki prestaju piti alkohol, drugi prestaju pušiti, opet. Traže se novi dečki i cure, završavaju se fakulteti, mijenjaju se karijere, bitno da je datum okrugli.

Nekako nas to ohrabri i potjera na novi put!

Usprkos dobro nametnutoj i sustavno potenciranoj kolektivnoj depresiji, početak godine daje nadu da će nova biti bolja. Na tren se naši vladajući uznemire kada vide da nisu ubili posljednju iskru nade u nama! Srećom, Nova godina traje samo jedan dan pa se brzo vraćaju u svoju kolotečinu  poigravanja tuđim životima.

Možda bi iz tog razloga trebalo iskoristiti upravo ovo vrijeme i napraviti promjene u nekim detaljima koji će nam popraviti život. Za promjene u životnim navikama koje ćemo navesti novac nije potreban, a možda s njima i uštedite koju kunu. Neke odluke i životne promjene još su uvijek stvar dobre volje, a ne novca. Naravno, debeli novčanici i tanak struk kombinacija je koja olakša  svaku priču!

Krafna vs. Naranča
Od kada su otvorene silne pekarne, izgleda da su se totalno promijenile prehrambene navike građana. Nekada se znalo što je normalan obrok, a sada komad vrućeg peciva može zamijeniti i doručak i ručak i večeru. A idealno je i kao međuobrok, onako, da se prigrize! Ne trebamo biti stručnjaci za nutricionizam da vidimo gdje nas je to dovelo. Mnoštvo jednostavnih ugljikohidrata učinilo je od nas pretilu naciju koja je sa svakim novim zalogajem sve gladnija! I loša financijska situacija zasigurno je jedan od razloga tako loše prehrane.

S druge pak strane stoji činjenica da kila voća ima istu cijenu kao jedno pecivo i da bismo svi mogli kao međuobrok pojesti komad ili dva voća i smanjiti odlaske u pekarnu. Financijski izdatak je jednak, ali obujam struka brzo će pokazati tendenciju pada! Vlakna i vitamine iz voća naš organizam jedva će dočekati, a jednostavni ugljikohidrati iz peciva neće nam nedostajati!

Efekt: gubitak kilograma, duži osjećaj sitosti.

Gazirani sok vs. Voda
Ovo je jedan od primjera kako jednom odlukom izbaciti ogromnu količinu nepotrebnih kalorija! Gazirani sokovi poznati su kao prava skladišta šećera. Najgore od svega je što kao takvi brzo izazivaju ovisnost i teško je prestati s njihovim konzumiranjem. A uvijek nakon njih ostajemo žedni! Paradoks! Uglavnom, vrijedilo bi se potruditi i u potpunosti izbaciti gazirana pića iz svojeg života.

Znamo da je našem tijelu potrebna  obična voda, a idealna je za utažiti žeđ. Potpunim izbjegavanjem gaziranog činimo si golemu uslugu. Svaka čaša takvog napitka sadrži i po nekoliko velikih žlica šećera koji nam stvarno nije potreban i taloži se u tijelu u obliku potkožnog masnog tkiva. Pa znamo da je šećer spada u bijele ubojice!

Efekt: dobar fizički izgled, čišćenje organizma od toksina.

Serija vs. Šetnja
Nije laka odluka! U dvijetisućitom nastavku radnja je na samom vrhncu! No, ne plaćamo obaveznu pretplatu uzalud! Mislili su na sve te barem nekoliko puta dnevno možemo gledati reprize, tako da izgovora nema! Duža šetnja nakon posla stvarno nam je potrebna. Zamislite samo kako nam je slaba cirkulacija kada cijeli dan sjedimo. Kola li ta krv uopće? Dugim šetnjama poboljšavamo funkcije krvožilnog i dišnog sustava.

Kad oni ne funkcioniraju optimalno, zdravlja nema! Vrijedi se potruditi i pronaći pola sata vremena u dnevnom rasporedu i posvetiti ih prevenciji zdravlja. Potrebna nam je samo dobra volja i svijest o tome da se moramo kretati jer u protivnom postajemo sve umorniji i bezvoljniji. Kao takvi, ubrzo nećemo biti efektivni na poslu. Kada zanemarimo nepotističke linije,  rijetki su poslodavci koji će to tolerirati. Surova je stvarnost da su burze pune mladih i zdravih ljudi koji su spremni zamijeniti nas u svakom trenutku. Opet ispada da se sve svodi na to da samo najjači opstaju! Prošećite, veliki su ulozi u igri! Zvuči kao odlomak iz ruskog realizma, jel da? Hrvatski je, nažalost.

Efekt: bolje stanje zdravlja, veća produktivnost na poslu.

Kafić vs. Park
Druženje u parku za današnju djecu spada u ekstremne sportove! Djeca od četrnaest godina sastaju se  u kafićima uz kavu i cigarete, a parkovi zjape prazni. Nismo li možda mi odrasli krivi za to jer im pružamo loš primjer? Gotovo je nezamislivo sastati se sa prijateljicom u parku, prošetati, joggirati, napraviti nekoliko vježbica i usput popričati o svim onim temama o kojima bismo pričali u zadimljenom kafiću. Nekako nam priča ide puno bolje uz pluća puna dima, aktivno ili pasivno. U ovom slučaju nitko se ne žali na visoke cijene u kafićima.

Nikako da prihvatimo pozitivne europske navike prema kojima  vježbanje na otvorenom, u dobrom društvu, spada u dnevnu rutinu. Pozitini efekti su višestruki! Ušteda novca, koji nam je uvijek na prvom mjestu! Održavanje dobre forme i poticanje veselog raspoloženja uz druženje s prijateljima. Uz dovoljno discipline, ne tebaju nam skupi fitness centri i osobni treneri da bismo održavali formu. Pa nismo svi glumačke zvijezde!

Efekti: dobra forma, dobro raspoložene.

Ne treba uvoditi ekstremne promjene u životne navike, niti živjeti asketski, da bismo popravili kvalitetu života. Već i sitne promjene životnih navika, koje smo naveli, mogu nas ugodno iznenaditi. Nova godina je stigla, sve je u našim rukama!

Autorice:
Lejla Dizdarević
profesorica kineziologije
Mateja Martinić
profesorica kineziologije

Više informacija na: www.pilates-isis.hr

ISIS logo

Zdrava Prehrana

Kulinarski savjeti

savjeti zdravlje

Frizure

Brzi i korisni savjeti

Recepti

Moda

Moda
Modni trendovi

Ljepota

Prirodna kozmetika
Prirodna kozmetika

Dijeta

dijeta
Dijetalni recepti

Seks & Odnosi

sex i odnosi
Savijeti i iskustva

Recepti

recepti
Moja online kuharica