Sat01192019

Last updateTue, 07 Aug 2018 5pm


Problem pretilosti

problem pretilosti

Ubrzani tempo života i nezdrava prehrana uzrok su velikog porasta zdravstvenih problema vezanih s prekomjernom težinom. Radi se o općem negativnom trendu koji nije zaobišao ni Hrvatsku.

Radi se o zaista složenom problemu, a o tome nam najbolje govori američka statistika koja pokazuje da unatoč jakog državnoj kampanji i goleme količine novca koje ulažu u edukaciju, broj pretilih osoba raste tolikom brzinom da situacija poprima znakove epidemije.

Pregled trendova u kretanju tjelesne težine u SAD-u u razdoblju od 1988. do 2000. godine:

Istraživanje

1988.-1994.

1999.-2000.

Prekomjerna težina

55,9 %

64,5%

Pretile osobe

22,9 %

30,5%

Ekstremno pretile osobe

2,9 %

4,7%

Djeca od 2-5 god.

7,2%

10,4%

Djeca od 6 - 11 god.

11,3%

15,3%

Tinejdžeri od 12-19 god.

10,5%

15,5%

Niti jedan biznis nije donio toliko novca koliko i "skidanje" suvišnih kilograma, kao što niti jedno znanstveno područje nije progutalo više novca u istraživanje problema pretilosti. Samo o hormonima gladi (grelin i leptin) objavljeno je više stotina znanstvenih radova. Razlog tome je što velike farmaceutske kompanije vode grčevitu utrku oko toga tko će prvi otkriti sredstvo za blokiranje djelovanja grelina i plasirati na tržište učinkovit proizvod na kojem će zadariti milijarde.

Imamo jedan primjer iz ne tako davne prošlosti kada je tvrtka Wyeth-Ayerst plasirala na tržište pripravak Redux u samo godinu dana zaradila 250 milijuna dolara. Redux se kasnije povukao iz prodaje zbog opasnih nuspojava od kojih su neke čak dovele i do smrti.

Treba uvijek imati na čovjek ima savršeni organizam sa sjajnim sposobnostima samoregulacije. Kada se krene u obračun sa viškom kilograma mnogi su spremni na radikalne i drastične mjere u želji da u što kraćem roku izgube višak kilograma. Upravo to je i najveća pogreška! Tijelo ne voli nasilje i uzvraća udarac povećanim lučenjem hormona gladi grelina koji neutaživo zahtjeva nove količine hrane. Upravo to je i razlog što se obično nakon restriktivnih dijeta izgubljeni kilogrami se vraćaju jako brzo.

Najbolji rezultat se postiže smanjenjem kalorijskog unosa za 30-40%. Ukoliko primjerice imate dnevni unos  3500 kcal, smanjenje za 40% iznosi 1400 kcal, što još uvije nije drastično smanjenje i zdravstveni problem. Dok god postoji kalorijski deficit ne postoji rizik od stvaranja masnih naslaga. Problem suvremenog čovjeka je u tome što jede previše i nije u stanju mjeriti svoj kalorijski unos.

Zdrava Prehrana

Kulinarski savjeti

savjeti zdravlje

Frizure

Brzi i korisni savjeti

Recepti

Moda

Moda
Modni trendovi

Ljepota

Prirodna kozmetika
Prirodna kozmetika

Dijeta

dijeta
Dijetalni recepti

Seks & Odnosi

sex i odnosi
Savijeti i iskustva

Recepti

recepti
Moja online kuharica