Sat04202019

Last updateTue, 07 Aug 2018 5pm


Prevencija osteoporoze

osteoporoza

Kako još uvijek nije otkriven potpuno učinkovit lijek za osteoporozu, najbolji lijek je i dalje prevencija jer je sam čovjek u velikoj mjeri odgovoran za njezinu pojavu, osim ako se ne radi o genetskoj predispoziciji. Pod prevencijom mislimo na 3 važna faktora tj.rizika, a to su redom: prehrana, tjelesna aktivnost,prestanak pušenja i konzumacije alkohola.

Bavljenje tjelesnom aktivnošću do 30. godine života je vrlo važno jer nam omogućava da dostignemo potrebnu koštanu masu kao temelj za budućnost. U starijoj dobi tjelesna aktivnost je također preporučljiva ali prvenstveno kao usporavanje gubitka koštane mase. Pod tjelesnom aktivnošću mislimo na: trčanje, ples, vježbanje s utezima (težina utega mora biti prilagođena životnoj dobi), sportovi sa reketom te duge šetnje.

Odgovarajući unos kalcija i vitamina D su najbitniji u prevenciji osteoporoze. Kalcij je glavni sastojak koji kostima daje čvrstoću dok je vitamin D nužan za njegovu apsorpciju u probavnom sustavu tj. bez njega naše tijelo ne može koristiti sav unesen vitamin D kroz prehranu. Kalcij se unosi prirodnim putem tj. konzumacijom mlijeka i mliječnih proizvoda isto kao i vitamin D: mlijeko, žumanjak, morska riba, jetra ili pak apsorcijom sunčeve svjetlosti.

Preporučene dnevne doze kalcija iznose od 800 do 1500 mg dok su kod vitamina D vrlo male te iznose od 04 do 0.8 mg te ako su one ispod prosjeka onda ih nadoknađujemo (umjetnim) vitaminima. Manjak vitamina D u organizmu se najčešće javlja kao posljedica pretjeranog boravka u zatvorenom prostoru, kod kroničnih bolesnika jetre ili bubrega, te onih osoba koje se loše hrane.

Dugotrajno pušenje i konzumacija alkohola uzrokuje smanjenje razine estrogena u tijelu, a prijelomi kostiju se najčešće događaju pod utjecajem alkohola.

Treba napomenuti da veći rizik oboljenja imaju žene od muškaraca zbog manje koštane mase te bijelkinje za razliku od crnkinja koje imaju veću gustoću kostiju. Žene koje su relativno rano dobile mestruaciju i pile hormonalna sredstva na bazi estrogena imaju niži rizik oboljenja od osteoporoze za razliku od žena kod kojih je prekinut menstrualni ciklus zbog niske tjelesne težine ili kao posljedica ekstremnog iscrpljivanja. Čak i nakon „ozdravljenja“ ne znači da će se kosti vratiti na na staro.

Veći rizik oboljenja imaju i žene koje su u ranijoj dobi ušle u menopauzu te one kojima su prije 45. god. odstranjeni jajnici zbog bolesti. Najčešći uzrok osteoporoze kod muškaraca je prekomjerna konzumacija alkohola.
Isto tako uslijed kroničnih bolesti kao što su šećerna bolest, pretjerano lučenje štitne žlijezde, bolesti probavnog sustava, pretjerani rad kore nadbubrežen žlijezde....povećan je rizik oboljenja od osteoporoze.

Znakovi

Savijanje kralješnice prema naprijed što kao posljedicu ima nepravilno držanje i kronične boli. Isto tako često se događa da se osteoporoza ne otkrije sve dok ne dođe do prijeloma kuka ili frakture kralješaka tj. snažne boli u leđima.

Denzitometrija

Denzitometrija je pretraga u kojoj se mjeri koštana gustoća kako bi se dijagnosticirala osteoporoza, procjenio rizik od prijeloma te pratio učinak liječenja. Ova pretraga se preporučuje:

  • svim ženama u postmenopauzi kojesu mlađe od 65 godina a uz to imaju jedan ili više čimbenika rizika
  • svim ženama starijim od 65 godina
  • žene u postmenopauzi s prijelomima u svrhu potvrde i procjene težine bolesti
  • odrasli s osteoporotičnim frakturama
  • odrasli koji imaju bolesti, stanja ili uzimaju lijekove koje su povezane s niskom koštanom masom ili gubitkom kosti
  • osobe u kojih su prisutni čimbenici rizika, a koje razmatraju mogućnosti liječenja osteoporoze
  • muškarci s kliničkom sumnjom na osteoporozu, anamnezom prijeloma nakon minimalne traume kao i svi muškarci stariji od 70 godina
  • žene s dugotrajnim izostankom menstruacije

Liječenje

Najvažnije je promjeniti način života tj. izbaciti gore spomenute faktore a uz to redovno uzimati ljekove. Najčešće se koriste bisfosfonati  - nehormoni koji zaustavljaju razgradnju kostiju te povećavaju gustoću koštanih minerala. Popularna terapija je i HNL – hormonsko nadomjesno liječenje sa estrogenom i progesteronom koji povećavaju gustoću kostiju a najčešće ga koriste žene u menopauzi jer ujedno smanjuje i klimakterijske tegobe. Koristi se i SERM – selektivni modulatori estrogenskih receptora koji djeluju na način kao i estrogen. Hormon kalcitonin koji dolazi najčešće u obliku spreja se isto koristi a najnovija generacija lijekova se bazira na stroncijevom renelatu koji potiče izgradnju koštane mase.

Zdrava Prehrana

Kulinarski savjeti

savjeti zdravlje

Frizure

Brzi i korisni savjeti

Recepti

Moda

Moda
Modni trendovi

Ljepota

Prirodna kozmetika
Prirodna kozmetika

Dijeta

dijeta
Dijetalni recepti

Seks & Odnosi

sex i odnosi
Savijeti i iskustva

Recepti

recepti
Moja online kuharica