Thu09242020

Last updateTue, 07 Aug 2018 5pm


Povišeni krvni tlak i prehrana

poviseni krvni tlak

Povišeni krvni tlak (hipertenzija) sa pravom se često naziva i "tihi ubojica" jer može biti prisutan godinama a da toga, nažalost, nismo ni svjesni. Ukoliko ne mjerimo redovito tlak, nećemo niti znati da je povišen sve dok se ne razviju komplikacije. Hipertenzija je jedan od vodećih uzroka moždanog udara, oštećenja očne pozadine, bolesti srca, zatajenja bubrega i prerane smrti. Stručnjaci savjetuju  da se, uz obaveznu primjenu propisane terapije,  uvede prehrana koja se temelji na što više voća i povrća, (pogotovo svježeg)  kao i na hrani koja ne sadrži masnoće i kolesterol.

Dijeta za hipertenziju koja se sve češće spominje u literaturi dolazi pod imenom "DASH-dijeta" (Dietary Approaches to Stop Hypertension - Svladavanje hipertenzije prehranom). Istraživanja su pokazala da dijeta koja obiluje mliječnim proizvodima sa sniženim udjelom masti, voćem i povrćem, može pomoći u smanjenju rizika od hipertenzije.

DASH-dijeta prije svega predstavlja raznoliku prehranu:

  • prestanite pušiti i ograničite konzumaciju alkoholnih pića na minimum. Dokazano je da je jedna čaša crnog vina dobra za zdravlje ali ništa preko toga. Pijte puno vode!
  • ograničite unos soli i posebno suhomesnatih proizvoda jer je poznato da povisuju krvni tlak. U principu, dozvoljena je samo jedna žličica soli na dan .
  • svježim voćem zamijenite nezdrave kremaste deserte  a najbolje grickalice su neslani pereci, lješnjaci, graham krekeri, neslane kokice bez ulja, sirovo povrće.
  • organizmu možemo dodatno pomoći unosom hrane bogate kalijem. Najbogatiji izvori kalija su: neprerađena hrana, voće, povrće, cjelovite žitarice, svježe meso, a posebno treba istaknuti banane, naranče, krumpir i rajčica.
  • jedite više ribe jer sadrži važne omega- 3-masne kiseline koje snižavaju tlak i također su „čuvari“ zdravlja srca.
  • pripazite na težinu jer su tjelesna težina i visoki tlak tijesno povezani. Također, lagano povećajte fizičku aktivnost!
  • meso neka bude prilog, a ne glavni dio obroka! Povrće mora biti glavno jelo.
  • mala količina čokolade može sniziti krvni tlak i smanjiti rizik od srčanog i moždanog udara.
  • jedite namirnice od integralnih žitarica jer su bogate korisnim tvarima poput minerala i vlakana. Izbjegavajte bijeli kruh!

U prehranu uvrstite; ulje lanenih sjemenki, jabuku i jabučni ocat, maslinovo ulje, krastavce, brokulu, bobičasto voće, grašak, celer kao i sok od celera, češnjak, peršin i probiotike. Dokazano je također da je prelazak na vegetarijansku prehranu  pokazao dobre rezultate.
Stoga, preporuka je: barem dvaput na tjedan budite vegetarijanac!

Zdrava Prehrana

Kulinarski savjeti

savjeti zdravlje

Frizure

Brzi i korisni savjeti

Recepti

Moda

Moda
Modni trendovi

Ljepota

Prirodna kozmetika
Prirodna kozmetika

Dijeta

dijeta
Dijetalni recepti

Seks & Odnosi

sex i odnosi
Savijeti i iskustva

Recepti

recepti
Moja online kuharica