Tue05262020

Last updateTue, 07 Aug 2018 5pm


Policistični jajnici i liječenje

policisticni jajnici lijecenje

Sindrom policističnih jajnika (PCOS – polycystic ovary syndrome) jedan je od vrlo čestih hormonskih poremećaja kod  žena. Istraživanja su pokazala da otprilike svaka treća žena boluje od tog sindroma, što je zabrinjavajući podatak.

Glavna obilježja sindroma su neredovitost menstruacijskog ciklusa s izostancima menstruacije do čak pola godine i dulje, višak muških hormona (androgena), otežano zanošenje tj. neplodnost  te brojni drugi pokazatelji  kao što su pojačana dlakavost tijela i lica, stalan umor i depresivna raspoloženja, problemi sa kožom i akne, seboreja kao i opadanje kose. S obzirom na vrstu i težinu bolesti, znakovi i simptomi variraju od osobe do osobe, te su bitne ultrazvučne pretrage za točno postavljanje dijagnoze.

Problem s policističnim jajnicima je u principu  genskog podrijetla, ali može biti potaknuta promjenama tjelesne težine tijekom adolescencije.

Znaci i simptomi policističnih jajnika vrlo često počinju već u vrijeme puberteta, ali u nekih žena tek u kasnije doba. Neplodnost je uzrokovana neredovitim ovulacijama,što se smatra i najvećim problemom kod oboljelih.

Ova bolest nema točno prepoznatljive simptome pa se za sigurno postavljanje dijagnoze policističnih jajnika danas koristi za to karakteristični ultrazvučni pregled i krvne pretrage. Transvaginalnim ultrazvukom  vrlo se pouzdano mogu mjeriti i analizirati svi detalji u jajniku.

Već rano postavljanje dijagnoze i liječenje sindroma policističnih jajnika može uvelike smanjiti rizik od dugotrajnih komplikacija kao što su npr. dijabetes tipa 2, povišeni krvni tlak, moždani udar i srčana bolest.

Liječenje sindroma ovisi o dobi bolesnice, poremećaju ciklusa, razini inzulina, pretilosti... Ako su bolesnice povećane tjelesne težine svakako je važno za početak riješiti se prekomjernih kilograma .Čak i kod normalne tjelesne težine dobro je pokušati smanjiti unos ugljikohidrata i što više vježbati. Sindrom policističnih jajnika ne može se u potpunosti izliječiti ali se zato može uspješno "držati pod kontrolom":

  • što zdravija prehrana (orašasti plodovi, riba, voće, integralne žitarice, rajčica, mrkva, celer, peršin,jogurt, naranče, smokva, ananas, đumbir, cikla, curry začin, origano,soja, kava od cikorije). Upotrebu crvenog mesa treba ograničiti,kao i nezdrave grickalice i fast food.
  • vitamini B skupine i folna kiselina vrlo su važni za pravilnu prehranu
  • razmislite o tjelesnoj aktivnosti i boravku na svježem zraku u prirodi, radije od boravka u zatvorenim prostorima. Izbacite cigarete!
  • preporuka je izbjegavanje mliječnih proizvoda,kao i slatkiša.

Važno je pokušati se dovesti u red, smanjiti stres na minimum, informirati se o metodama prirodnog liječenja (mnoge žene su se okrenule „sirovoj hrani“ i čajevima), te razmišljati pozitivno.

Zdrava Prehrana

Kulinarski savjeti

savjeti zdravlje

Frizure

Brzi i korisni savjeti

Recepti

Moda

Moda
Modni trendovi

Ljepota

Prirodna kozmetika
Prirodna kozmetika

Dijeta

dijeta
Dijetalni recepti

Seks & Odnosi

sex i odnosi
Savijeti i iskustva

Recepti

recepti
Moja online kuharica