Tue11212017

Last updateWed, 23 Aug 2017 9am


Peršin - najbolja namirnica za zdravlje

persin

Peršin je mediteranska začinska biljka, a prirodoslovci su utvrdili da porijeklo vuče sa Sardinije.  Peršin najčešće koristimo tek za začin i dekoraciju jela, ali treba imati na umu da je peršin super namirnica po pitanju zdravstvenih koristi na naš organizam. Lišće peršina je jako ugodnog mirisa, bogato je eteričnim uljima (ima čak 42 različita sastojka), provitaminima A i kompleksom B vitamina.

Po količini vitamina C peršin daleko nadmašuje limun i naranču, jer u 100 grama ima čak 166 miligrama! Najpoznatije je svakako diuretsko svojstvo peršina, pomaže kod izlučivanja štetnih tvari iz organizma i samim tim je jako koristan za zdravlje bubrega i svih mokraćnih kanala. Prirodna medicina preporučuje čaj od peršina kod problema s artritisom, gihtom, problema s bubrezima, prostatom, gastritisa....

Peršin je bogat antioksidansima među kojima je i luteolin, flavonoid koji uništava slobodne radikale koji stvaraju oksidativni stres u stanicama. Luteolin djeluje kao protuupalno sredstvo, a istovremeno i potiče metabolizam ugljikohidrata. Dvije žlice peršina sadrže 16% potrebne dnevne doze vitamina C i preko 12% potrebne dnevne doze vitamina A - dva jaka antioksidansa.

Upravo zbog svog diuretskog svojstva peršin je čest sastojak raznih čajeva za mršavljenje, te se vjeruje da ubrzava proces mršavljenja.

Peršin osim što ubrzava proces izlučivanja tekućine iz organizma, ubrzava i izlučivanje soli, te na taj način direktno utječe na smanjenje krvnog tlaka. Također povećava elastičnost krvnih žila čime umanjuje rizik  raznih kardiovaskularnih oboljenja.

Čaj od peršina - recept:

Sastojci:

  • 15 g korijena peršina
  • 2 dl vode

Priprema:

Korijen peršina narezati na sitne kockice i dodati u proključalu vodu i kuhati 5 minuta. Poklopiti i ostaviti 15 minuta. Potom ocijediti i piti 2-3 čaše tijekom dana.

Zdrava Prehrana

Kulinarski savjeti

savjeti zdravlje

Frizure

Brzi i korisni savjeti

Recepti

Moda

Moda
Modni trendovi

Ljepota

Prirodna kozmetika
Prirodna kozmetika

Dijeta

dijeta
Dijetalni recepti

Seks & Odnosi

sex i odnosi
Savijeti i iskustva

Recepti

recepti
Moja online kuharica