Sun07122020

Last updateTue, 07 Aug 2018 5pm


Odvikavanje od pušenja

odvikavanje pusenja

Skoro svaki čovjek bar jednom je probao pušiti cigaretu, nekima se svidjelo pa su od tada i nastavili, a nekima ipak ne. No, ovi koji su nastavili, postali su ovisnici o nikotinu. Dobna granica pušenja prve cigarete sve se više smanjuje. Pušenje stvara ne samo organsku, već i psihičku ovisnost, a pušači popuše od 1-3 kutije cigareta dnevno. Osim što nije dobro za Vaše zdravlje, nije dobro ni za Vaš novčanik.

Ljudi koji su ovisni o nikotinu imaju česte glavobolje ako provedu neko određeno vrijeme bez da zapale cigaretu, te su također ovisni o samoj navici držanja cigarete u ruci zbog koje čak nekad i nesvjesno posežu za njom na kavi. Ovisnici o nikotinu također imaju i lošiji ten, tamnije zube, nečistu kožu i kosu, nemaju kondiciju, imaju manji kapacitet pluća, imaju veću mogućnost dobivanja infarkta i moždanog udara, kraće žive, lošija im je potencija, izloženi su stresu i naglim promjenama raspoloženja, imaju lošu koncentraciju i manjak samopouzdanja, puno novaca troše na cigarete, smrde na dim i zaudara im dah na duhan.

Zbog čega prestati pušiti? Prvenstveno zbog zdravlja! Cigareta je kancerogena, sadrži oko 4000 raznih kemikalija, otežava disanje i organizmu oduzima kisik, ubrzava rad srca, podiže krvni tlak, sužava krvne žile, loše djeluje na središnji živčani sustav i uzrokuje veliku ovisnost. Nikotin je jedna od najadiktivnijih droga zbog toga jer već 7 sekundi nakon inhalacije dima nikotin stiže u mozak, a ugljični monoksid iz cigareta veže se za hemoglobin 245 puta lakše nego kisik.

Pušenje udvostručuje rizik od umiranja zbog bolesti srca i krvnih žila, a 30-40% svih smrti od koronarne bolesti povezuje se s pušenjem. Danas se smatra da je pušenje glavni rizični čimbenik za razvoj raka bronha i pluća, usne šupljine, grkljana, ždrijela, jednjaka, bubrega, mokraćnoga mjehura, gušterače, a i rak vrata maternice i neki oblici leukemije su češći kod pušača.

Stoga, ne trošite svoj dragocjeni život nego odaberite jedan ili više načina za odvikavanje od pušenja...

1.    Prvo i najvažnije je to da se dobro pripremite i budete sigurni u svoj cilj. Trebate biti pozitivni oko prestanka i razmišljati o svim lijepim stvarima, a ne gledati slike raka pluća, grla i slično. Imajte na umu da pušenje ne rješava problem i stres.
2.    Napravite listu razloga zbog čega želite prestati pušiti koju ćete pročitati svaki dan po dva ili više puta čisto da se podsjetite na to koliko ste vremena trošili na pušenje, koliko ste novaca samo trošili na kutije, koliko će Vam lijepo mirisati odjeća i kosa kada ne budete više pušili, a da ne spominjemo zdravstvene razloge.
3.    Odlučite želite li odmah prestati pušiti tako što ćete baciti sve kutije u smeće i odjednom i potpuno prestati ili ćete odabrati neki drugi način kao što je odlazak na akupunkturu ili hipnozu, uzimati nikotinske žvake i lijepiti flastere, piti neke prirodne proizvode koji pomažu u odvikavanju, upisati jogu i meditacijske vježbe i slično. Ako ne ide iz prve, pokušajte na više načina i nemojte odustajati.
4.    Odredite datum od kojeg nadalje nećete više pušiti. U početku će biti teško, ali prije samog datuma smanjite dnevni unos i kupujte laganije cigarete (s manje nikotina i katrana), manje uvlačite dima i odbacite makar trećinu cigarete.
5.    Potražite podršku od svojih najbližih. Neka oni budu cijelo vrijeme uz Vas, i neka Vas dobro promatraju, a ako imate nekoga od prijatelja tko se još želi odviknuti te loše navike, krenite u odvikavanje zajedno jer je puno lakše u dvoje.
6.    Ono što trebate učiniti nakon što ste se uspjeli odviknuti jest to da uklonite iz kuće sve stare kutije cigareta i sve upaljače, da mislite pozitivno i budete ponosni na rezultat, da se nagradite tako da si nešto lijepo kupite, da pijete dosta tekućine pogotovo sokova ako imate glavobolje, da jedete dosta voća i povrća, te da se bavite nekim sportom i boravite često u prirodi.

Zdrava Prehrana

Kulinarski savjeti

savjeti zdravlje

Frizure

Brzi i korisni savjeti

Recepti

Moda

Moda
Modni trendovi

Ljepota

Prirodna kozmetika
Prirodna kozmetika

Dijeta

dijeta
Dijetalni recepti

Seks & Odnosi

sex i odnosi
Savijeti i iskustva

Recepti

recepti
Moja online kuharica