Thu09242020

Last updateTue, 07 Aug 2018 5pm


Neplodnost

neplodnost

Neplodnost ili sterilitet je nemogućnost začeća nakon 12 ili više mjeseci uobičajenog spolnog života bez uporabe kontracepcijskih sredstava. Neplodna može biti žena, muškarac, a u nekim slučajevima i oboje. Od neplodnosti pati oko 15% svjetske populacije što je javno zdravstveni problem jer utječe na natalitet, a još više na zabrinutost takvih parova.

Smatra se da 85% parova koji ne koriste kontracepciju uspiju ostvariti trudnoću u prvoj godini pokušavanja, dok će ostali ili potražiti medicinsku pomoć ili uspjeti tijekom druge i treće godine pokušavanja.

Neplodnim se smatra:

 • par koji ne uspijeva zaćeti nakon godinu dana nezaštićenih spolnih odnosa, i to ako je žena mlađa od 35 godina
 • par koji ne uspije ostvariti začeće nakon 6 mjeseci nezaštićenih spolnih odnosa ako je žena također starija od 35 godina
 • žena koja uspije zanijeti, ali ne uspijeva iznijeti trudnoću do termina

Neplodnost dijelimo na:

 • primarnu - nemogućnost postizanja trudnoće uz redovite, nezaštićene spolne odnose tijekom 12 mjeseci
 • sekundarnu - nemogućnost postizanja trudnoće nakon najmanje jedne prethodne trudnoće

Subfertilitet ili umanjena plodnost – to je stanje kada par u plodnom razdoblju života trudnoću postiže nakon dužeg razdoblja nego inače kada je normalno da je mogućnost začeća prosječno 20% po ciklusu.

Uzroci neplodnosti ili smanjene plodnosti para mogu biti:

 • materalni (kod žena) - upale genitalnog trakta, tumori, malformacije, endometrioza, kronične bolesti ili izostanak ovulacije
 • pateralni (kod muškaraca) - manje vrijedna sperma, broj, kakvoća i vitalnost spermija, ozljede, upale, tumori ili prijašnje operacije
 • fetalni (problemi s plodom) - genetske i druge malformacije nespojive sa životom, te infekcije
 • endokrinoloski - šećerna bolest, bolesti štitnjače, bubrega, sindrom policističnih jajnika
 • genetska nepodudarnost para
 • te mnogi drugi – metabolički, imunosni ili uzimanje štetnih sredstava

Neplodnost pogađa mnoge parove svih dobnih skupina stoga se ne treba sramiti svog stanja. Prvo što treba učiniti jest da potražite lječničku pomoć. Muškarci bi se trebali obratiti specijalistu opće medicine radi pretrage sjemene tekućine (spermiogram), a žene nadležnom primarnom ginekologu gdje treba napraviti papa test, zatim je potrebno pregledati dojke i štitnjaču, te napraviti ultrazvučni pregled maternice, jajovoda i jajnika. Nalazi pretraga daju odgovore da li je moguće doći do trudnoće prirodnim ili umjetnim putem, te se preporučuje daljnje liječenje.

Mogući tretmani su:

 • ciljani odnosi - upotrebljuju se lijekovi koji izazivaju ovulaciju (npr. klomifen citrat), izvodi se kontrola ovulacije ultrazvukom ili nekom od kućnih metoda, te spolni odnos u utvrđeno plodno doba ciklusa
 • inseminacija - ultrazvučnim pregledima se utvrdi kad će nastupiti ovulacija, te se posebno pripremljeno i očišćeno sjeme muškarca uštrcava direktno kroz grlić u maternicu žene. Tako se povećava broj spermija u maternici, ali i vjerojatnost da će doći do oplodnje. Najčešće se pokušaju 3 inseminacije prije slijedećeg liječenja, ali je moguće pokušavati i do 6 ili više puta.
 • izvantjelesna oplodnja (IVF) – ovo je najzahtjevniji i zadnji oblik liječenja neplodnosti, a postupak obuhvaća: hormonalnu stimulaciju žene sa ciljem proizvodnje više jajnih stanica (za žene ispod 35 godina je oko 12), ultrazvučno praćenje rasta folikula, davanje inekcije koja izaziva ovulaciju, vađenje jajnih stanica transvaginalnom iglom (punkcija), oplodnja posebno obrađenim sjemenom muškarca (ostavljanjem jajnih stanica i sjemena u blizini u maloj posudici da se dogodi prirodna oplodnja ili pak injektiranjem jednog spermija u jajnu stanicu), neometani razvoj dobivenih zametaka od 2-5 dana u laboratoriju pod uvjetima sličnim onima u ženskom tijelu, te vraćanjem jednog do dva zametka cjevčicom u maternicu žene (transfer).

Zdrava Prehrana

Kulinarski savjeti

savjeti zdravlje

Frizure

Brzi i korisni savjeti

Recepti

Moda

Moda
Modni trendovi

Ljepota

Prirodna kozmetika
Prirodna kozmetika

Dijeta

dijeta
Dijetalni recepti

Seks & Odnosi

sex i odnosi
Savijeti i iskustva

Recepti

recepti
Moja online kuharica