Sat05252019

Last updateTue, 07 Aug 2018 5pm


Nedostatak vitamina u organizmu

vitamini

Vitamini i minerali su neophodni za normalno funkcioniranje našeg organizma, te nedostatak jednog ili više vitamina u dužem vremenskom razdoblju može prouzrokovati zdravstvene tegobe.

Promjene u organizmu zbog nedostatka vitamina neće se primijetiti preko noći, potrebno je duži vremenski period, ponekad čak i nekoliko mjeseci da bi uočili nedostatak određenog vitamina. 

Ukoliko primijetite neke promjene na organizmu koje upućuju na nedostatak vitamina, potrebno je obratiti se svom liječniku. Najgore je odlučiti se uzimati vitaminske dodatke prehrani bez konzultacije liječnika, jer najčešće ti dodaci mogu učiniti više štete nego koristi, posebice ukoliko se prekorače dnevne preporučene doze. 

Simptomi nedostatka vitamina

 • Vitamin C - kod nedostatka vitamina C organizam ima sklonost infekcijama, izražene vene, modrice i sklonost krvarenju. Nedostatak vitamina C se često javlja kod većih fizičkih napora, kod infekcija, u trudnoći i za vrijeme dojenja. Nedovoljan unos vitamina C može dovesti do avitaminoze, koja se najčešće javlja kod djece, starijih osoba i alkoholičara. Slabije pamćenje, skorbut, pucanje kapilara, stvaranje ugrušaka, želučano-crijevni poremećaji, umor, nedostatak apetita mogu biti posljedice kroničnog nedostatka ovog vitamina u organizmu. Vitamin C je važan za pravilan rad imunološkog sustava, koji štiti naš organizam od infekcija i upala. Voće i povrće su prirodni izvori vitamina C.
 • Vitamin A - nedostatak vitamina A najčešće očitava kroz promjenama na očima. Najraniji simptomi nedostatka vitamina A je slabljenje vida u sumrak, poznato i pod nazivom "noćno sljepilo". Vitamin A ima antioksidativna svojstva i kao takav nezamjenjiv je u borbi protiv srčanih i drugih degenerativnih stanja. Potreban nam je za zdravu reprodukciju, hormonsku ravnotežu žena, pravilan rast te za ravnotežu šećera u krvi. Osim noćnog sljepila nedostatak vitamina A može izazvati i umor, nedostatak apetita, mrlje na koži, suhu kožu, stvaranje peruti, lomljivost noktiju.  Prirodni izvori vitamina A su riba, jetra, maslac, žumance od jaja, mlijeko i mliječni proizvodi.
 • Vitamin D - nedostatak vitamina D će se najprije manifestirati kroz promjene na koštanom tkivu. Kod djece sa nedostatkom vitamina A može se pojaviti rahitis, a kod starijih osoba osteoporoza. Vitamin D se preventivno daje bebama do navršene prve godine života. Osim problema sa kostima simptomi nedostatka ovog vitamina mogu biti  umor i pojačano znojenje. Sunčeva svjetlost potiče tijelo da stvara vitamin D, međutim u zimskim mjesecima i u nedostatku sunčanih dana može pomoći i hrana bogata vitaminom D. Prirodni izvor vitamina D je riba, gljive, mlijeko, žumanjak od jaja, goveđa jetra, zobene pahuljice.
 • Vitamin E - ukoliko u organizmu nedostaje vitamina E, vanjski simptomi neće biti vidljivi, jedino se nedostatak može utvrditi krvnom analizom. Kod nedostataka vitamina E smanjena su crvena krvna zrnca, tako da dolazi do anemije. Kod kroničnog nedostatka vitamina E može doći do oštećenje bubrega i jetre, degeneracija reproduktivnih organa i mišićne distrofije. Prirodni izvori vitamina E su žitarice,mlijeko,morski plodovi,brokuli,maslac, masline,soja, orasi i lješnjaci.
 • Vitamini grupe B - poznata nutricionistica, B. Le Morales tvrdi da je boja urina pokazatelj nedostatka vitamina iz skupine B, pa tako ukoliko u organizmu nedostaje vitamina iz skupine B urin će biti svjetlije bolje. Ipak treba naglasiti da boja urina ovisi o mnogo drugih faktora, pa tako određeni lijekovi i namirnice također mogu promijeniti boju urina. 
 • Ukoliko u organizmu ima manjak vitamina B1 simptomi su slabost, neurološke smetnje, grčenje mišića, gubitak pamćenja, manjak apetita, poremećaj u probavi. Osobe također u nedostatku ovog vitamina mogu biti razdražljive. Kod potpunog nedostatka vitamina B1 nastupa bolest beri-beri.
 • Kod nedostatka vitamina B2 često se na uglovima usana javljaju oštećenja kože u obliku rana. Također se može pojaviti umor očiju i osjetljivost očiju na svjetlost, alergijske reakcije i upalne promjene na koži.
 • Kod nedostataka vitamina B3 može se pojaviti slabost u mišićima, umor, gubitak apetita, problemi sa probavom i upalne promjene na koži. Kod kroničnog nedostatka ovog vitamina 
 • može nastupiti bolest pelagra čiji su simptomi promjene na koži, dermatitis i poremećaji nervnog sistema. 
 • Manjak vitamina B6 se može pojaviti kod dijabetičara, starijih osoba, trudnica i dojilja. Kod nedostatka vitamina B6 vitamina mogu se pojaviti bolesti bubrega, grčevi u ekstremitetima,  upale kože, razdražljivost, nesanica i anemija. Vitamin B6 regulira promjene raspoloženja, PMS i brojne mentalne poremećaje. 
 • Vitamin B7 je važan za zdravu kožu, nokte i kosu, stoga njegov nedostatak može uzrokovati probleme sa kožom, pucanje noktiju i ispadanje kose. 
 • Vitamin B9 koji je još poznat pod imenom folna kiselina je važan sintezu DNK, u prevenciji defekata neuralne cijevi kod novorođenčadi. Upravo to je razlog što se u trudnoći prepisuje dodatno uzimanje folne kiseline.  Nedostatak se javlja u trudnica, žena koje uzimaju kontracepciju i kod alkoholičara. Veći nedostatak folne kiseline u organizmu može da dovede do megaloblastične anemije.

Zdrava Prehrana

Kulinarski savjeti

savjeti zdravlje

Frizure

Brzi i korisni savjeti

Recepti

Moda

Moda
Modni trendovi

Ljepota

Prirodna kozmetika
Prirodna kozmetika

Dijeta

dijeta
Dijetalni recepti

Seks & Odnosi

sex i odnosi
Savijeti i iskustva

Recepti

recepti
Moja online kuharica