Thu06272019

Last updateTue, 07 Aug 2018 5pm


Najzdravije grickalice

zdrave grickalice

Orašasti plodovi obiluju zdravim mastima, tako da ne postoji niti jedna druga namirnica koja je toliko mala, a istovremeno tako bogata hranjivim sastojcima. Orasi, bademi, lješnjaci i ostali koštunjavi plodovi bogati su mastima, ali je riječ o zdravoj kombinaciji mnogobrojnih nezasićenih masnih kiselina koje smanjuju rizik od raka, snižavaju razinu kolesterola i ubrzavaju zarastanje rana.

Savjetuje se konzumacija do pet puta tjedno po 30 grama, tako da umjesto čokolade uzmite bademe, orahe, pistacio ili kikiriki.

Bademi protiv zaboravnosti

Istraživanja su pokazala da se u stomaku nakon konzumacije badema dugo zadržava osjećaj zadovoljstva i sitosti, stoga je i želja za ostalom hranom umanjena. Oko 30 gr badema pokriva dnevne potrebe za vitaminom E, koji je dobar za naše srce, a istovremeno i odlična prevencija od Alzheimerove bolesti.

Osim toga, badem sadrži biotin, vitamin koji blagotvorno djeluje na kožu. Bademovo ulje njeguje kožu, dajući joj glatkoću i sjaj. Uz to bademi su odličan izvor kalcija, stoga su za sve osobe koje su alergične na mlijeko i mliječne proizvode izvrstan izvor ovog minerala koji je jako bitan za zdravlje kostiju. Sadrže i folnu kiselinu, te se stoga preporučuju i trudnicama.

Kikiriki regulira razinu glukoze (šećera u krvi)

Iako ga često svrstavaju u koštunjave plodove, kikiriki pripada porodici mahunarki zajedno s graškom, Kikiriki pomaže organizmu da regulira razinu glukoze u krvi. Dokazano je također da kikiriki može smanjiti postotak oboljenja od kardiovaskularnih bolesti za čak 21%. Također je vrlo zanimljiv podatak da prženi kikiriki ima jednak udio antioksidanata kao i jagode i kupine, a bogatiji je antioksidantima od jabuke, mrkve ili cikle.

Indijski orah za opuštanje

U 100 grama indijskih oraha ima čak šest mg željeza, što je jako bitan podatak za anemične osobe, vegetarijance i trudnice.  također je jako bogat cinkom koji dokazano jača ljudski organizam i jača limfni sistem. Sadrži i magnezij koji opušta živčani sistem i mišiće.

Pistacio za imunitet

Stručnjaci preporučuju  šaku pistacia dnevno kao dobru prevenciju od kardiovaskularnih bolesti. Bogati su vitaminom C, karotenom, kalijem, fosfora, željezom i kalcijem te kao takvi jačaju imunitet. Pistacio je jako dobar za vid, kvalitetu kose, kožu i bubrege. 

Lješnjaci za ublažavanje bolove

Kombinacija vitamina B u lješnjacima blagotvorno djeluje na nervni sistem te zajedno s lipidima i masnim kiselinama, poboljšava rad mozga. Lješnjak ublažava čak i kronične tegobe jer sadrži supstance koje stimuliraju lučenje serotonina, hormona sreće. Hormon serotonin smanjuje osjetljivost, te se stoga lješnjaci preporučuju kroničnim bolesnicima.   .

Orahom protiv upala

Istraživanja su pokazala da orah ima antikancerogeno djelovanje i da smanjuju kronični oksidativni stres (tj. stvaranje slobodnih radikala) i upale. Orah je bogat omega-3 masnim kiselinama koje ublažavaju upalne procese, opasne za krvožilni sustav, te pomažu i u zarastanju polomljenih kostiju.

Zdrava Prehrana

Kulinarski savjeti

savjeti zdravlje

Frizure

Brzi i korisni savjeti

Recepti

Moda

Moda
Modni trendovi

Ljepota

Prirodna kozmetika
Prirodna kozmetika

Dijeta

dijeta
Dijetalni recepti

Seks & Odnosi

sex i odnosi
Savijeti i iskustva

Recepti

recepti
Moja online kuharica