Thu08222019

Last updateTue, 07 Aug 2018 5pm


Menopauza

menopauza

Mnoge žene ne samo da se plaše riječi menopauza, već se plaše i same nje. Menopauza je za žene kao neka tabu tema, a kada se priča o njoj, često se to čini na negativan i ponižavajuć način. Ali u biti prava istina nije tako loša, dapače, ona može biti baš vrijeme novih mogućnosti i izazova, pa tako i najbolje godine ženina života, sve ovisi o tome kako tko gleda na to i hoće li se i kako pripremiti na sve nadolazeće.

Da razjasnimo, menopauza je ženino stanje kada rad jajnika počinje slabjeti, pa dolazi do iznenadnog smanjenja količine ženskih spolnih hormona, estrogena i progesterona, što na koncu dovodi do prestanka menstruacije. Nastupa u bilo koje vrijeme, a najčešće između 48 i 52 godine. Menopauza je u biti posljednja menstruacija, to je datum koji se može odrediti samo retrospektivno nakon što 12 mjeseci nemate menstruaciju. Žena ne može znati točan trenutak nastupa menopauze.

Za mnoge žene menopauza može biti psihološka, emocionalna i intelektualna prekretnica, kao i fizička, ali ne mora predstavljati ništa negativno. Baš obrnuto, to je vrijeme kada dolazi do odluke da napravite neke pozitivne promjene za svoju budućnost, da ocjenite svoj stil života i način rada s obzirom da Vam djeca napuštaju dom pa se i obveze smanjuju, te imate više vremena nego ikad prije. Na menopauzu treba gledati kao na nagradu za život ispunjen radom ili podizanjem vlastite obitelji.

Životni vijek moderne žene je 80 godina, a to bi značilo da ćete znatan dio svog života proživjeti nakon menopauze. Najvažnije od svega je da pozitivno gledate na to i odbacite sve mitove, pogešne koncepcije i stereotipe koje su nam nametnuli mediji i društvo.Dakle, kraj plodnosti i prestanak rada jajnika ne mora značiti nova ograničenja i fizičko propadanje, mogućnosti se mogu povećati, a ne smanjiti kao što većina misli.

Evo što učiniti kada se bližite menopauzi ili ste ju već dobili:

  • Dobro se informirati i pripremiti za menopauzu da biste se kasnije lakše mogli snositi sa simptomima.
  • Trebate imati veliku potporu i razumijevanje od strane svog muža i obitelji.
  • Nemojte misliti da se starenje nakon menopauze ubrzava naglo, jer to nije istina.
  • Vrlo često razgovarati o menopauzi jer je to tema o kojoj se treba otvoreno razgovarati, a ne ju gledati kao tabu.
  • Upravljajte samostalno ovim razdobljem svog života.

Ako se ne želite osloniti na liječnike i lijekove, ne morate. Ima dovoljno tehnika opuštanja i meditiranja, kao i komplementarnih i prehrambenih pristupa koji mogu uspješno i učinkovito svladati tegobe. Bitno je da vježbate, da se krećete, šetate ili bavite nekim sportom, jedete puno povrća i voća i da redovno odlazite na liječničke preglede (mamografiju, kolposkopiju, konizaciju, eksiziciju, kardiovaskularne pretrage, skeniranje koštane gustoće, provjeru razine hormona, progestrogenski test, kiretažu, očne preglede, itd.).

  • Usprkos tome što je u Vašem tijelu manje estrogena, možete zadržati ili čak poboljšati Vaš spolni život. Nikako nemojte dopustiti da menopauza bude vrijeme smanjivanja spolnog života.
  • Otkrijte novi hobi, bavite se svim i svačim pošto imate svo vrijeme na svijetu. Možete čak započeti i novu karijeru.
  • Financijski planirajte mirovinu kako bi iskoristili najkreativnije godine.
  • Ne izjednačavajte ženstvenost sa plodnošću, zapamtite da je menopauza početak ostatka Vašeg života, a ne početak kraja!

Zdrava Prehrana

Kulinarski savjeti

savjeti zdravlje

Frizure

Brzi i korisni savjeti

Recepti

Moda

Moda
Modni trendovi

Ljepota

Prirodna kozmetika
Prirodna kozmetika

Dijeta

dijeta
Dijetalni recepti

Seks & Odnosi

sex i odnosi
Savijeti i iskustva

Recepti

recepti
Moja online kuharica