Thu11212019

Last updateTue, 07 Aug 2018 5pm


Mamografija

mamografija

Mamografija je za sada najučinkovitija, bezbolna, rendgenska metoda pregleda dojki, kod koje se koristi specijalno građen rendgenski aparat (mamograf), kojeg odlikuje posebno konstruirana rendgenska cijev koja emitira zrake male energije (oko 20 kV).

Mamografija se koristi za preventivne preglede i za dijagnostiku, s obzirom da rak dojke zauzima visoko peto mjesto, ali je na prvome mjestu što se tiče malignih oboljenja. Na preventivne preglede idu žene koje nemaju nikakvih simptoma i obično se rade po dvije slike svake dojke.

Cilj svih preventivnih pregleda dojke je pronaći tumor u najranijoj fazi razvitka, jer su tada samim time i šanse za uspješno liječenje veće.

Mamografijom je moguće otkriti karcinom dojke već od 5-6 mm kao i promjene koje se mogu vidjeti samo ovom metodom pregleda i koje mogu biti jedini znak bolesti, kao što su primjerice nakupine mikrokalcifikata. Ipak, mamografija kao dijagnostička metoda nije sasvim savršena pa se 10% do 15 % karcinoma dojke ovom metodom ipak ne može otkriti. Stoga je izvrsna nadopuna mamografiji ultrazvučni pregled.

Zbog niske učestalosti raka dojke u mlađoj dobi i izbjegavanja nepotrebnog zračenja, ne preporuča se mamografiju često provoditi kod žena mlađih od 35 godina,osim u slučaju kada za to postoje opravdani razlozi, npr. postojanje kvržice. Kod žena starijih od 40 godina redovitim mamografskim pregledima rak dojke može se otkriti i do dvije godine prije nego što tumor toliko naraste da se može napipati.

Preporuka Hrvatske lige protiv raka dojke glasi :

Mlade djevojke trebaju početi sa samopregledom dojki već od 20-te godine svog života (jedanput mjesečno između 5. i 10. dana menstruacijskog ciklusa), nakon 25. odnosno 30-te godine života preporučuje se jedanput godišnje obaviti klinički i ultrazvučni pregled dojki.

Sa  40 godina potrebno je obaviti tzv. bazalnu mamografiju, uz ultrazvuk svakih 6 mjeseci do godinu dana. Mamografija se preporučuje svake dvije godine.

Nakon 50. godine života preporučuje se obaviti mamografiju jedanput godišnje.Računa se da je redovitim pregledima i mamografijom moguće smanjenje smrtnosti od raka dojke za čak ok 30%.

Ne zaboravite, samopregled dojke i redovite kontrole najmanje su što možete napraviti same za sebe jer otkrivanjem raka u najranijoj fazi, spašavate svoj vlastiti život!

Zdrava Prehrana

Kulinarski savjeti

savjeti zdravlje

Frizure

Brzi i korisni savjeti

Recepti

Moda

Moda
Modni trendovi

Ljepota

Prirodna kozmetika
Prirodna kozmetika

Dijeta

dijeta
Dijetalni recepti

Seks & Odnosi

sex i odnosi
Savijeti i iskustva

Recepti

recepti
Moja online kuharica