Thu08222019

Last updateTue, 07 Aug 2018 5pm


Kako se riješiti nadutosti trbuha?

nadutost uzroci

Nadutost je problem koji u istoj mjeri pogađa žene i muškarce, ali se vrlo jednostavno može izbjeći samo promjenom prehrambenih navika. Nadutost stomaka ponekad može biti popraćena i grčevima, vjetrovima, proljevima, pa čak se može pojaviti i neugodna bol u donjem dijelu trbuha i problemi sa disanjem.

Nadutost je neugodna, ali dobra je vijest da u većini slučajeva nadutost možete spriječiti. Zbog toga je važno znati uzrok nadutosti kako biste je se mogli riješiti.

Najčešći uzroci nadutosti:

Gutanje zraka – kada se hrana ne žvače dovoljno i brzo se jede brzo dolazi i do gutanja veće količine zraka. Stoga dobro nastojite polako jesti i dobro prožvakati  hranu, izbjegavajte žvakaće gume, pušenje i uzimanje tekućine na slamku. Manjim unošenjem bespotrebnog zraka u organizam, nadutost trbuha će se zasigurno smanjiti.

Oralna kontracepcija –
žene koje uzimaju oralnu kontracepciju također mogu imati i nadutost kao nuspojavu. Hormoni koji su glavni sastojak kontracepcijskih pilula mogu zadržavati tekućinu u tijelu. U ovom slučaju treba smanjiti unos slane hrane ili potražiti zamjensku kontracepciju. Danas na tržištu postoje i pilule koje imaju diuretička svojstva.

Pravi odabir namirnica –
savjetuje se uzimati hranu koja je bogata kalijem poput banana, lubenice, špinata, rajčice i orašastog voća. Ukoliko imate problema nadutosti preporučuje se smanjen i unos ugljikohidrata. Gazirano piće također se preporučuje izbaciti, jer sadrže mjehuriće zraka koji se nakupljaju u stomaku. Također neke od namirnica koje su vrlo zdrave mogu uzrokovati nadutost: prokulica, brokula, repa, kupus, grah i leća, kruška i jabuka. Ove namirnice s obzirom na brojna zdrava svojstva nije preporučljivo skroz izbaciti iz prehrane, ali ukoliko stvaraju probleme potrebno je smanjiti njihov unos i izbjegavajte ih u večernjim satima. 

Intolerancija na laktozu – ukoliko se nadutost pojavi nakon kinzumiranja mliječnih proizvoda, postoji mogućnost intolerancije na laktozu. Mnogo ljudi nije niti svjesno da to ima. Ona se liječi ili potpunim izbacivanjem mliječnih proizvoda ili uzimanjem enzima laktaze koji pomažu probavu laktoze. Danas na tržištu postoji dosta proizvoda na kojima je naznačeno da su bez laktoze.

Predmenstrualni simptom – nadutost se ponekad može pojaviti prije mjesečnice. Da bi umanjili PMS simptome i nadutost uzmite dodatno kalcij i magnezij.

Zdrava Prehrana

Kulinarski savjeti

savjeti zdravlje

Frizure

Brzi i korisni savjeti

Recepti

Moda

Moda
Modni trendovi

Ljepota

Prirodna kozmetika
Prirodna kozmetika

Dijeta

dijeta
Dijetalni recepti

Seks & Odnosi

sex i odnosi
Savijeti i iskustva

Recepti

recepti
Moja online kuharica