Sun03242019

Last updateTue, 07 Aug 2018 5pm


Kako savladati nesanicu

nesanica

Sigurno vam se, barem jednom u životu, dogodilo da se noću satima prevrćete po krevetu pokušavajući zaspati, te da nakon teške i neprospavane noći ujutro ustanete umorni, razdražljivi i nervozni. No na svu sreću, zbog samo jedne neprospavane noći, pa čak i nakon nekoliko uzastopnih, nije se potrebno zabrinjavati jer one znaju biti posljedica velikog umora, stresa, ljubavnih problema, pa čak i velikog uzbuđenja.

Razne studije su dokazale kako oko 40% žena i 30% muškaraca s vremena na vrijeme ima poteškoća sa snom, te da 10% njih pati od kronične nesanice.

Kao rezultat neprestanog pomanjkanja sna se javljaju pospanost, kronični umor, poremećaj u koncentraciji i pažnji, bolovi u mišićima, depresija, pretjerana osjetljivost, napetost, zabrinutost i anksioznost. Sve navedene poteškoće ponekad toliko mogu smanjiti radnu koncentraciju, da to može biti iznimno opasno za profesionalne vozače, građevinare koji rade na velikim visinama, kao i za sve one koji dolaze u kontakt s opasnim kemikalijama.

Ako nesanica potraje dulje vremena, loše spavanje može lako doći do oštećenja srca i krvnih žila, pluća, mozga, može se poremetiti razina šećera i masnoća u krvi, te isto tako može dovesti do impotencije i pogoršanja postojećih bolesti.

Kako bi se spriječile ozbiljne posljedice izazvane pomanjkanjem sna, problem svakako treba što prije pokušati riješiti. Potrudite se da otkrijete uzročnika nesanice i izbjegavate sve ono što vam remeti san. Imajte na umu kako mnogi postupci koji bi vam trebali olakšati uspavljivanje kontraproduktivni. Što više brinete i razmišljate o nesanici, bit će vam teže zaspati. No, ako tjednima ne uspijevate satima po odlasku u krevet zaspati, znajte kako je krajnje vrijeme da potražite pomoć stručnjaka.

Ovdje možete pročitati nekoliko korisnih savjeta koji vam mogu pomoći da lakše zaspete:

  • Spavaću sobu sredite tako da u njoj prevladavaju umirujuće boje. Za boju zidova, namještaja i posteljine preporuča se nebesko plava boja, boja zelene trave, kao i sve tople jesenje boje.
  • Potrudite se u krevet odlazite uvijek u isto vrijeme, uključujući i vikendom.
  • Prije odlaska na spavanje radite ono u čemu uživate i što vas opušta – gledajte TV, slušajte glazbu, plešite i sl.
  • Nakon večere, pola sata prošetajte na svježem zraku. Na ovaj način ćete ubrzati probavu i pripremit ćete organizam za počinak.
  • Nemojte ići u krevet niti punog niti praznog želuca
  • Predvečer maksimalno smanjite konzumaciju kave i cigareta, gaziranih sokova i vruće čokolade.
  • Zaboravite i na konzumaciju alkoholnih pića jer alkohol oslobađa hormon noradrenalin, koji je poznat kao prirodni stimulans.
  • Zaboravite na tjelovježbu barem 3-4 sata prije spavanja s obzirom na činjenicu da fizički napor ubrzava metabolizam i razbuđuje naš organizam.
  • Voda savršeno opušta, stoga savjetujemo, da prije spavanja, pripremite toplu kupku ili se istuširajte mlakom vodom.
  • Nemojte očajavati. Ako ni nakon sat vremena ne uspijete zaspati, ustanite, prošećite se po kući, pročitajte par stranica knjige ili pogledajte neki opuštajući film.

Zdrava Prehrana

Kulinarski savjeti

savjeti zdravlje

Frizure

Brzi i korisni savjeti

Recepti

Moda

Moda
Modni trendovi

Ljepota

Prirodna kozmetika
Prirodna kozmetika

Dijeta

dijeta
Dijetalni recepti

Seks & Odnosi

sex i odnosi
Savijeti i iskustva

Recepti

recepti
Moja online kuharica